Navigacija
Viber X logo

Pletu mrežu za Evropu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte
UNIVERZITETSKI RAČUNSKI CENTAR

Republičko Ministarstvo nauke i tehnologije obezbijedilo je 40 hiljada maraka za nabavku novih uređaja i opreme za Univerzitetski računski centar u Banjoj Luci.
Zbog zastarjelih uređaja za povezivanje fakulteta, iz računarske mreže banjolučkog Univerziteta prije dvije i po godine "ispali" su Filozofski, Prorodno-matematički, Medicinski fakultet i Rektorat.

- Zahvaljujući podršci Ministarstva nauke i tehnologije, riješili smo sve probleme, a istovremeno su stvoreni uslovi za umrežavanje još šest institucija. Planirali smo da na mrežu priključimo kompletan Univezitetski centar - istakao je direktor Univerzitetskog računskog centra Miroslav Rogić.

Univerzitet u Banjoj Luci raspisao je javni oglas za izbor najpovoljnijeg ponuđača internet usluga, kojim bi se univerzitetske mreže, sa sadašnjih 1 MBps, povećala na 4MBps.

- Nadam se da će nadležna ministarstva podržati naše zahtjeve, jer, u suprotnom, fakulteti bi bili primorani da sami plaćaju usluge internet provajdera, što nije praksa nigdje u Evropi - naglasio je Rogić.

Bez kvalitetne akademske i istraživačke mreže Republike Srpske, poručio je Rogić, teško da ćemo uhvatiti korak sa evropskim visokim obrazovanjem.

- Smatram da bi nosilac ovog programa, po prirodi stvari, trebalo da bude Univerzitetski računski centar. Uz učešće republičke Vlade i "Telekoma Srpske", posao bismo mogli završiti za nekoliko mjeseci - rekao je Rogić.