Navigacija
Viber X logo

U Ekonomistu oglašeno otkriće izvora slobodne energije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte
Irska tehnološka firma Steorn putem oglasa u renomiranom britanskom časopisu The Economist pred svjetsku naučnu zajednicu postavila je izazov da testira njezinu tehnologiju za koju tvrdi da, kršeći jedan od osnovnih zakona fizike, proizvodi "slobodnu energiju". Firma Steorn oglasom u The Economistu od 12 vodećih svjetskih fizičara traži da testiraju njezinu tehnologiju temeljenu na interakciji magnetskih polja te da potom objave rezultate svog ispitivanja.

"U potpunosti smo svjesni da će ovo izazvati dosta ciničnih reakcija ali ono što želimo reći naučnoj zajednici jest: Dokažite da smo u krivu", kazao je izvršni direktor te kompanije Sean McCarthy. "Odgovor na pitanje koje smo postavili previše je važan da bi ga se ignorisali", dodao je. Naučna zajednica već vjekovima ima podijeljena mišljenja o pojmu "slobodne energije" jer se protivi prvom zakonu termodinamike koji, laički rečeno, glasi da je nemoguće proizvesti više energije od uložene. Internet je preplavljen tvrdnjama da je problem riješen korištenjem magneta, spirala ili čak kristala. McCarthy, koji je 2000. utemeljio Steorn, tvrdi da je ta kompanija otkrila rečenu tehnologiju dok je pomoću magneta pokušavala razviti efikasnije generatore vjetra, te da je protekle tri godine provela razvijajući je. "U prvih šest mjeseci prosmatranja doslovno nismo mogli vjerovati vlastitim očima. Tokom protekle tri godine ta je tehnologija prošla strogu kontrolu i u našim vlastitim i u nezavisnim laboratorijima i drugdje", tvrdi on.

"No, dosad nikako nismo uspjeli privući zanimanje naučnika za nju. Da bismo je komercijalizovali i učinili dijelom svakodnevnog života, potrebno nam je vjerodostojno odobrenje akademske zajednice i upravo smo se zato odlučili na ovaj potez", dodao je.

Kako tvrde u Steornu, njihova tehnologija temelji se na interakciji magnetskih polja i omogućava proizvodnju čiste, slobodne i konstantne energije, a može biti korištena za sandbjevanje energijom gotovo svih naprava - od mobilnih telefona do automobila.