Navigacija
Viber X logo

Potpisan ugovor o saradnji univerziteta u Banjoj Luci i Beogradu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

BANJALUKA, 3. NOVEMBRA - Rektori banjalučkog i beogradskog univerziteta Stanko Stanić i Dejan Popović potpisali su danas Ugovor o saradnji ova dva univrziteta, ocjenjujući da on predstavlja potvrdu višedecenijske uspješne saradnje, ali i izazov za potpuniju primjenu bolonjskih procesa i evropskih standarda ugrađenih u zakone o visokom obrazovanju Srbije i Republike Srpske.

"Univerzitet u Beogradu smatramo svojim matičnim univerzitetom, pošto je prije 31 godinu aktivno učestvovao u formiranju banjalučkog Univerziteta, zbog čega današnji Ugovor o saradnji doživljavamo kao potvrdu uspješne saradnje koja otvara nove mogućnosti unapređenja obrazovnog sistema na principima Bolonjske deklaracije", rekao je Stanić novinarima nakon svečanosti potpisivanja.

On je najavio da će ovih dana delegacije banjalučkog i beogradskog univerziteta dogovoriti pojedinosti novih oblika saradnje, prije svega u okviru zajedničkog rada na naučno-istraživačkim projektima, nastupima na međunarodnim naučnim skupovima i drugim akademskim aktivnostima u zemlji i inostranstvu.

"Potpisivanjem ovog sporazuma, i pored uspješne decenijske saradnje, koja nije bila institucionalizovana, sada stvaramo prave temelje za dugoročnu saradnju na putu uključivanja oba univerziteta u jedinstveni evropski akademski prostor", rekao je Popović.

On je naglasio da Univerzitet u Beogradu, i pored toga što važi kao najstariji univerzitet u regionu i treći u Evropi, visoko cijeni saradnju sa Univerzitetom u Banjaluci, kojom "profitiraju obe akademske institucije, ali i čitava akademska zajednica u Srbiji i Srpskoj".

Popović je naveo da beogradski Univerzitet ima 78.000 studenata, 2.550 profesora, 2.500 asistenata i istraživača, 31 fakultet i osam naučnih instituta.

Svečanosti potpisivanja Ugovora o saradnji univerziteta u Beogradu i Banjaluci, prisustvovali su dekani banjalučkih i predstavnici beogradskih fakulteta, koji su, ujedno, bili i "svjedoci potpisanog dokumenta".