Navigacija
Viber X logo

Bil Gejts konačno diplomirao na Harvardu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Bil Gejts, jedan od osnivača Microsoft-a, konačno je dobio diplomu Harvarda, i to 30 godina nakon što je odustao od studija, prenosi Rojters.
"Odajemo priznanje najslavnijem studentu Harvarda generacije 1977. godine, koji nikada nije diplomirao", izjavio je dekan Stiven Hajman, dodeljujući Gejtsu počasnu diplomu iz pravnih nauka.
Iako je rekao da se iskreno kaje zbog napuštanja fakulteta, Gejts je naveo i da je on postigao "najviše od svih koji nisu uspeli da završe Harvard".
Napustio sam fakultet jer u to vreme nisam bio svestan užasnih nepravdi – nejednakosti u socijalnom osiguranju, bogatstvu i mogućnostima – koje su milione ljudi osudile na život u očaju", istakao je Gejts i ujedno pozvao ovogodišnje harvardske diplomce da svoj talenat, privilegije i mogućnosti koje im se pružaju iskoriste u borbi protiv siromaštva u svetu.
"Ne postoji granica onome što svet ima pravo da očekuje od nas. Želim da podstaknem svakog od vas da odabere neki kompleksan problem ili bilo koje društveno pitanje i da postane stručnjak za tu oblast. Nadam se da sebe nećete posmatrati samo kroz prizmu sopstvenih profesionalnih dostignuća, već kroz odnos koji ćete izgraditi prema nejednakostima u svetu i ljudima sa kojima, osim ljudskosti, nemate ništa zajedničko", poručio je Gejts studentima.
Bil Gejts (51) se, pored rada u Microsoftu, posvetio i humanitarnim delatnostima. On je osnovao "Fondaciju Bila i Melinde Gejts", koja raspolaže imovinom od oko 60 milijardi dolara.