Navigacija
Viber X logo

Banjolučki Univerzitet proslavio 32. rođendan

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte
DAN banjolučkog Univerziteta juče je po 32. put proslavljen tradicionalnom svečanom akademijom i akademskom himnom "Gaudeamus igitur" u prisustvu brojnih univerzitetskih radnika i zvaničnika Republike Srpske.

To je ujedno bila prilika za svečano otvaranje obnovljenog Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci, u koji je Vlada Republike Srpske uložila milion i stotinu hiljada maraka, a još toliko novca uložiće se u dogradnju još jednog sprata ovog fakulteta na kojem se školuje veliki broj studenata.

Otvaranju je prisustvovao i premijer Republike Srpske Milorad Dodik koji je, između ostalog, rekao da je ovdje još jednom potvrđena namjera Vlade Republike Srpske da ojača funkciju visokog obrazovanja i unapređuje nastavu.

- Željeli smo da doprinesemo nesmetanom odvijanju nastave. Izdvojili smo novac za obnovu prostorija da bi se stvorili što bolji uslovi za rad profesora i studenata - naveo je Dodik.

U proteklih 32 godine rada, prema ocjeni ministra prosvjete i kulture Antona Kasipovića, banjolučki Univerzitet dao je višestruke rezultate u ukupnom razvoju Banje Luke i Republike Srpske.

- Ono što mi se čini najvažnijim u ovoj godini za državne univerzitete na temelju novog Zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske je integrisanje univerziteta i veoma dobra saradnja sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske - rekao je Kasipović.

Vlada Republike Srpske, dodao je, uložiće napore da se, pored obnove Ekonomskog fakulteta, opreme i ostali fakulteti, prije svega tehničkih nauka, a podržaće i ulaganja u novom kampusu i podizanje studentskog standarda.

Prvi čovjek banjolučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je od ove godine na svim fakultetima školovanje započela "bolonjska" generacija. Nije zadovoljan sprovođenjem principa "Bolonje", ali s obzirom na to da je u pitanju proces koji iziskuje vrijeme i trud, osjećaju se pozitivni pomaci.

- Sam lično ali i studenti i svi zaposleni na Univerzitetu treba da promijenimo način razmišljanja, a zatim krenemo u izvršavanje postavljenih zadataka - naveo je Stanić.

Govoreći o razvoju i proširenju kapaciteta Univerziteta Stanić je u narednih mjesec dana najavio postavljanje kamena-temeljca za izgradnju sportske dvorane u kampusu Univerzitetski grad, a do kraja godine sanaciju jedne od zgrada za potrebe Filozofskog fakulteta kako bi svi studijski programi bili objedinjeni na jednom mjestu.


STUDENTSKI CENTAR


- Uradićemo projekat za zgradu Fakulteta političkih nauka, a početkom naredne godine saniraće se dvije zgrade za Šumarski i Arhitektonsko-građevinski fakultet. Planiramo u sljedećoj godini i izgradnju još jednog studentskog centra u novom kampusu - istakao je rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić.