Navigacija
Viber X logo

Protest studenata u Banjaluci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte
Više hiljada studenata banjalučkog Univerziteta danas je protestovalo u Banjaluci zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, istovremeno izražavajući podršku svojim kolegama u Kosovskoj Mitrovici.
 
Studentima su se na protestu pridružili rektor banjalučkog Univerziteta, prorektori i veliki broj profesora.
 
Predsednik Studentske organizacije Univerziteta u Banjaluci (SOBL) Dejan Kragulj rekao je da studenti mirnim protestima žele da pruže podršku kolegama u Kosovskoj Mitrovici.
 
"Danas studenti na Kosovu ulaze u neizvesnost, ne znaju da li će moći da studiraju u državi u kojoj su njihovi preci živeli godinama i ne znaju da li će imati pravo na obrazovni sistem svoje zemlje. Žalosno je i tužno da u južnoj srpskoj pokrajini jedni studenti strahuju i tuguju, a drugi slave i pevaju i mi mirnim okupljanjem želimo da s njima podelimo razočarenje zbog sudbine koja je zadesila njihovu zemlju i ovog događaja koji ih vodi u neizvesnu budućnost", rekao je Kragulj novinarima u Banjaluci.
 
Studenti su minutom čutanja izrazili svoje neslaganje s kršenjem Rezolucije Ujedinjenih nacija 1244.
 
Istovremeno, Kragulj je najavio da će studenti banjalučkog Univerziteta 17. marta ići u Kosovsku Mitrovicu i tako pokazati "neslaganje sa kršenjem prava studenata i međunarodnog prava".