Navigacija
Viber X logo

Obilježavanje 33 godine Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte
BANJALUKA, 6. NOVEMBRA  - Profesori i studenti Univerziteta u Banjaluci danas su povodom obilježavanja 33-godišnjice postojanja i rada ove visokoškolske ustanove položili vijence na spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u proteklom ratu.

Programom obilježavanja predviđeno je održavanje niza manifestacija, okruglih stolova, naučnih skupova i tematskih cjelina u kojima će učestvovati studenti i profesori svih banjalučkih fakulteta, kao i gosti iz Republike Srpske i okruženja.

Na Elektrotehničkom fakultetu sutra će biti održan naučni skup "Industrijska elektronika-INDEL 2008".

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić potpisaće u petak, 7. novembra, sporazum o saradnji koji će u ime Saveznog ministarstva za evropske i inostrane poslove Austrije potpisati načelnik Odjeljenja za kulturu i politiku Emil Briks.

Sporazum će biti potpisan nakon otvaranja Austrijske biblioteke na Filozofskom fakultetu.

Svečana akademija povodom godišnjice Univerziteta biće održana u ponedjeljak, 10. novembra, a do kraja godine predviđeno je da budu održane brojne manifestacije.

Posljednji naučni skup o temi "Nauka, kultura i ideologija" biće održan 12. i 13. decembra na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine. Tada su u njegovom sastavu bili Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski fakultet, kao i tri više škole.

Kasnije su osnovani Medicinski 1978. godine, Poljoprivredni 1992., Filizofski 1994., Akademija umjetnosti 1999. i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 2001. godine.

Univerzitet u Banjaluci je sa fakultetima, kao organizacionim jedinicama, integrisan od januara 2008. godine.