Navigacija
Viber X logo

Svečana donatorska ceremonija

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečana donatorska ceremonija

 

U utorak, 05. jula 2011. godine, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci, održana je Svečana donatorska ceremonija povodom dodjele Huawei stipendija studentima Univerziteta u Banjoj Luci.

Pozdravne govore održali su: rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Stanko Stanić, predsjednik Vlade Republike Srpske, g-din Aleksandar Džombić, ekonomski savjetnik u Ambasadi NR Kine u BiH, g-din Zu Darong (Zhu Darong) i zamjenik generalnog direktora Huawei-a, g-din Jang Ge (Yang Ge).

Ceremoniji su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, g-din Anton Kasipović, prvi sekretar u ekonomskom odjeljenju u Ambasadi NR Kine u BiH, g-din Jang Čunmin (Yang Chunmin), predsjednik Upravnog odbora Univerziteta, prorektori, dekani, nagrađeni studenti, članovi njihovih porodica, te drugi gosti.

Univerzitet u Banjoj Luci potpisao je Ugovor o donaciji sa kompanijom ’’HUAWEI TECHNOLOGIES’’ d.o.o. Banja Luka, 27. oktobra 2010. godine, kojim je predviđen iznos donacije u vrijednosti od 50.000 dolara, koji će biti uplaćen u jednogodišnjim obrocima u narednih osam (8) godina.

Sredstva su namijenjena isključivo za stipendiranje najboljih studenata Univerziteta u Banjoj Luci, čiji izbor se vrši prema Pravilniku o postupku i uslovima za dodjelu Huawei stipendija studentima Univerziteta u Banjoj Luci (Senat Univerziteta u Banjoj Luci usvojio je ovaj Pravilnik 23. septembra 2010. godine). Komisija za dodjelu Huawei stipendija studentima Univerziteta u Banjoj Luci, utvrdila je sljedeću listu stipendista, za 2010/2011. akademsku godinu:

·         Jelena Galić (Medicinski fakultet)

·         Jelena Aničić (Prirodno-matematički fakultet)

·         Jelena Stanojević (Arhitektonsko-građevinski fakultet)

·         Zvjezdana Bošnjak (Ekonomski fakultet)

·         Ana Morait (Pravni fakultet)

Huawei kompanija je multinacionalan korporacija, koja u regionu posluje već skoro deceniju, a prepoznavanje i podsticanje izuzetnosti mladih i talentovanih ljudi u različitim akademskim i naučnim disciplinama, rezultiralo je ustanovljenjem nagrade „NOVUM“, koja se dodjeljuje na više univerziteta u regionu. Zahvaljujući saradnji kompanije Huawei, koja je obezbijedila nagradni fond, i Univerziteta u Banjoj Luci, najuspješniji studenti ove visokoškolske ustanove postali su prvi laureati nagrade „NOVUM“, na jučerašnjoj ceremoniji.