Navigacija
Viber X logo

Bosna i Hercegovina: Izvještaj o napretku i zaključci o zemlji

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Bosna i Hercegovina: Izvještaj o napretku i zaključci o zemlji

Elke DALL
12 oktobar, 2011. godine
 
Opšti zaključci o Bosni i Hercegovini u oblasti interesovanja za WBC-INCO.NET navedeni su kako slijedi:
Bosna i Hercegovina je postigla određeni napredak u vezi sprovođenja pravila o konkurenciji. U oblasti javnih nabavki nije bilo napretka, naročito u pogledu potpunog usklađivanja Zakona o javnim nabavkama. Napredak je nastavljen u oblasti prava intelektualne svojine. Mali napredak je napravljen i oblasti socijalne i politike zapošljavanja, kao i politike javnog zdravstva. Strateški dokumenti na nivou države postoje ili su u pripremi, ali politika i legislativa ostaju fragmentisani. Okvirni zakoni i strategije postoje u oblasti obrazovanja, ali implementacija je u toku. Izvjestan napredak načinjen je u oblasti kulture. Napredak je ostvaren u polju istraživanja i priprema za početak Inovacijske unije. Pregovori za pridruživanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (World Trade Organisation) su nastavljeni. 
Bosna i Hercegovina je napravila mali pomak prema ispunjavanju evropskih standarda u većem broju sektorskih politika. U pogledu industrije, kao i malih i srednjih preduzeća (SMEs), državna strategija razvoja uključujući elemente industrijske politike ostaje da se usvoji i strategija za mala i srednja preduzeća da se implementira.

Slijedi više detalja iz Izvještaja:

4.1.9. Obrazovanje i istraživanje
...
Izvjestan napredak napravljen je u oblasti politike istraživanja i inovacija. Učešće u Sedmom okvrinom programu EU (FP7) se nešto povećao. Započela je saradnja sa programima COST i EUREKA. Ministarstvo civilnih poslova obezbijedilo je finansijsku pomoć za lica koja pripremaju projekte za FP7, COST i EUREKA. Međutim, administrativni i istraživački kapaciteti da se u potpunosti iskoriste prednosti pridruživanja FP7 i sredstva koja aktivno stimulišu naučnu zajednicu, ostaju slabi. Učešće i stopa usjeha u aktivnostima po programu Marie Curie je slaba kao i uključenje privatnog sektora.
Neki napori napravljeni su na integraciji u Evropski istraživački prostor (European Research Area – ERA) kao i doprinos Inovacijskoj uniji (Innovation Union – IU). Država se pridružila EURAXESS mreži u cilju mobilnosti istraživača. Krovna organizacija i koordinacija nacionalne EURAXESS mreže uspostavljena je na Univerzitetu u Banjoj Luci. Finansiranje se neznatno povećalo uglavnom za istraživače, a modernizacija infrastrukture, oprema i publikacije naročito ulaskom u COBISS bibliotečko-informacioni sistem. Republika Srpska i drugi subjekti povećali su ulaganja u istraživanja i razvoj. Međutim, sveukupno, ulaganja u istraživanje je i dalje na niskom nivou, naročito u privatnom sektoru. Kao i entiteti, i kantoni finansiraju svoje zakone preko svojih budžeta, pa ostaje teško da se unaprijedi regulativa za istraživanje i izbjegne fragmentacija, što je jedan od glavnih ciljeva ERA-e. Nedostaje precizna statistika o nauci i tehnologiji.
Sve u svemu, usklađivanje sa evropskim standardima iz oblasti obrazovanja i kulture je još uvijek u početnoj fazi. Strategije i okvirni zakoni trebaju se implementirati. Strukture agencija za obrazovanje i osiguranje kvaliteta na državnom nivou trebaju biti operativne. Učešće države u Kulturnom programu doprinosi sprovođenju pravnih tekovina EU. U oblasti istraživanja i inovacija, pripreme za buduće integracije u ERA i Inovacijsku uniju su započele ali ozbiljni napori moraju biti učinjeni, kao i potreba za pažljivim praćenjem.

Više informacija na: http://wbc-inco.net/object/news/128773.html