Navigacija
Viber X logo

Održan Okrugli sto “Regionalna saradnja – Unapređenje uključenosti regiona Jugoistočne Evrope u EHEA i ERA“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održan je
Okrugli sto na temu “Regionalna saradnja – Unapređenje uključenosti regiona Jugoistočne Evrope u EHEA i ERA“, 10. novembra 2011. godine, na Univerzitetu u Banjoj Luci. Ovaj skup je organizovan u okviru „Open Days 2011- Europe in my region“.

Generalni sekretar Univerziteta

Prorektorica Valerija Šaula

Izlagači su bili: predsjednik Euro-mediteranskog univerziteta (EMUNI), prof. dr Josef Mifsud (Joseph Mifsud), prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Valerija Šaula i prorektor za nauku, istraživanje i umjetnički rad Univerziteta u Istočnom Srajevu, prof. dr Stevan Trbojević.

Učesnici okruglog stola

Učesnici Okruglog stola su bili predstavnici ministarstava Vlade Republike Srpske i drugih javnih institucija, koordinatori za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci i predstavnici studenata Univerziteta u Banjoj Luci.

Okrugli sto EHEA i ERA

Okrugli sto fokusirao se na regionalnu saradnju akademskih institucija Jadransko – Jonskog makroregiona, kao i na zajedničke izazove koji se stavljaju pred institucije partnere. Nova Evropa 2020 strategija za zapošljavanje i održivi i sveobuhvatni razvoj je bazirana na pet glavnih ciljeva, od kojih se dva odnose na istraživanje i razvoj obrazovanja. Zemlje JIE regiona moraju stoga ojačati svoju regionalnu saradnju i tom procesu identifikovati nove modele institucionalne saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja i tehnološkog razvoja.