Navigacija
Viber X logo

Predavanje: LAST EXIT 2 UTOPIA

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Zadovoljstvo nam je najaviti predavanje pod naslovom:

"LAST EXIT 2 UTOPIA"

koje će održati prof.dr.sc. Saša Ostojić, dr.med, u Auditorim Maximum (dvorane D1+D2) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Unska 3, Zagreb, u petak, 2. prosinca 2011. godine od 14:27 do 15:57 sati.
Predavanje zajednički organiziraju FER, eSTUDENT, Hrvatska sekcija IEEE i AMAC-FER.

 last exit 2

Prof. Ostojić strašću, prepoznatljivom predanošću i vrhunskom profesionalnom preciznošću duboko prodire u znanstvene teme kojima se bavi. Istovremeno, on ne gubi iz vida široke implikacije tih spoznaja na svakodnevni rad i život čovjeka te posljedice za društvo i svijet u cjelini. Popularno-znanstvene teme koje su se na taj način nametnule u opusu profesora Ostojića svakako su one s predznakom poveznica emocija, motivacije i učenja, kao i pogleda na današnji Svijet i potragu za istinom, koje su okosnica i predavanja u najavi. Prof.dr.sc. Saša Ostojić u brojnim je prilikama integrirao za znanstvenika neuobičajeni umjetnički pristup – čime njegovi javni nastupi postaju dodatno dojmljiviji, izraženiji i specifičniji.

Način na koji eksponira važnost teme o kojoj govori za život svakog pojedinca, ne ostavlja ravnodušnim ni najmanje zainteresirane promatrače iz prikrajka. Radi se o vizualno-auditivnim doživljajima kojima ruši sva pravila i postavlja nova u pravom smislu znanstveno-popularne avangarde. Po tome je jedinstven u regiji, a u Hrvatskoj drži rekord posjećenosti na Festivalima znanosti, s više od 600 posjetitelja na jednom predavanju.

Sažetak predavanja:
Svi strepimo nad budućnošću. Oko nas postoji "nevidljiv" sustav za suptilno "filtriranje znanja" s ciljem promicanja ortodoksnih dogmi i istovremenu zaštitu od podatka koji ne podupiru konvencionalne teorije ili ugrožavaju sustav kontrolirane svijesti. Priželjkujemo i nadamo se, očekujemo i zahtijevamo bolju budućnost: našu osobnu, naših potomaka, Hrvatske, Europe i svijeta.

•       Znamo li mi zapravo kakvu budućnost želimo, a kakvu NE želimo?

•       Znamo li mi kako su izgledale stvarne budućnosti onih koji su u prošlosti obećavali raj?

•       Može li naša željena budućnost nastati bez našeg aktivnog društvenog angažmana?

•       Možemo li, smijemo li se ograničiti na usko djelovanje?

•       Koja je uloga znanosti i znanstvenika, pojedinih struka i profesionalaca u oblikovanju njihove osobne i naše zajedničke budućnosti?

Pozivamo vas na istraživanje mogućih budućnosti, putova u budućnosti i naših uloga u putovanjima.

Inventivnost, interdisciplinarnost i multimedijalnost pristupa i načina komuniciranja ključnih poruka koje proizlaze iz suvremenog znanstvenog rada i postignuća, nužni su za inicijalnu šok terapiju, koja bi nas sve trebala izbaciti iz ubojite ugodnosti nemijenjanja, ne-pitanja i ne-planiranja naše vlastite budućnosti.
Ne moramo svi vjerovati u isto, ne možemo se ni svi slagati u svemu, a moguće je čak i da se sporimo oko činjenica. No, sigurno je da će Vas putovanje s prof. dr. sc. Ostojićem navesti na duboko razmišljanje, a nadamo se i intenzivnu diskusiju. Sada, više no ikad, potrebna nam je potraga za pravom istinom, intelektualni bijeg od umrežene manipulacije kojoj smo izloženi.
Ljepota je u vječnom postavljanju pitanja, a ne u pukom traženju odgovora. Magija je upravo u tome da svatko od nas shvati da može promijeniti svijet i učiniti ga boljim. Znanje stječemo dok vjerujemo u ono o čemu se govori, dok smo opušteni i slobodnomisleći, široko otvorenog uma. Tako učimo stvarati vlastiti život, odnosno preuzeti odgovornost za vlastiti život, a učitelji su tek svjetionici koji pomažu osvijetliti put u mraku.

Svaku rečenicu koju prof. Ostojić izgovori, morate uzeti kao pitanje, a ne kao tvrdnju. Pitanja izrastaju u mašti, a mašta je najvažnija u osmišljavanju novih pristupa.

Pitanje je samo treba li ljudima reći ono što žele čuti, ili ono što trebaju znati?

prof ostojić

Kratka biografija:
Prof.dr.sc. Saša Ostojić, dr. med. izvanredni je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, te znanstveni savjetnik koji se tijekom vlastitog stručnog i znanstvenog usavršavanja školovao u više domaćih i inozemnih ustanova. Jedan je od najpoznatijih promotora znanosti u Hrvatskoj. Zbog svog rada na popularizaciji i promidžbi znanosti ove godine je dobio Državnu nagradu za znanost u kategoriji biomedicinskih znanosti, kao i godišnju Nagrade Grada Rijeke za izniman doprinos spoznaji, promociji, popularizaciji i unapređenju biomedicinskih znanosti. Nov i po mnogočemu jedinstven pristup prof.dr.sc. Ostojića, trebao bi biti primjer kako uspješno povezati znanost, obrazovno-odgojni proces i emocionalnu inteligenciju. Kao produkt njegova osobna traženja novih puteva u prijenosu ne samo informacija, već i nesvakidašnje stvaralačke energije, nastaju predavanja koja iz godine u godinu imaju sve veći broj vjernih slušatelja, koji zajedno s autorom proživljavaju duboke ulaske u istraživane teme. Za prof.dr.sc. Ostojića predavanja nisu samo ogoljeni prijenosi informacija, već "dramaturški" činovi jasnih ideja, koji energijom vidljivih i nevidljivih poruka, sinestetičkom pobudom svih naših osjetila, snažno utječu na motivaciju i aktivacija emocionalne i svih drugih vrsta inteligencije, razmišljanje i građenje ili dopunjavanje vlastitih spoznajnih sustava. Tako se, poput mozaika, gradi unutarnji sustav racionalnosti i emotivnosti, stvarajući savršenu matricu koja omogućuje vrednovanje naših života u skladu s uzorom koji se nalazi u nama.