Navigacija
Viber X logo

Združeni Istraživački Centar objavio Enlargement & Integration Action (E&IA)

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Združeni istraživački centar (Joint Research Centre - JRC) pruža naučnu i tehničku podršku zemljama koje se spremaju za članstvo u EU, novim državama članicama kao i pridruženim članicama. JRC podržava harmonizaciju nacionalne legislative u skladu sa EU zakonodavnim okvirom (acquis communautaire) te olakšava naučnu i tehničku razmjenu.

Združeni istraživački centar (JRC) je ponudio 40 privremenih pozicija za nacionalne stručnjake i korisnika granta kao dio svojih akcija proširenja i integracije. Mogućnosti zapošljavanja su dostupne za stručnjake iz istraživačkih organizacija, javne administracije, nacionalnih laboratorija i naučnika, i to iz sljedećih zemalja: Albanije, Hrvatske, Islanda, Crna Gore, Švajcarske, Bosna i Hercegovine, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Izraela, Srbije i Turske.

Rok za prijavu ističe 15. marta 2012. godine (za korisnike granta), odnosno 15. maja 2012. godine (za nacionalne stručnjake).

Više informacija na linku: http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=3070

Sem toga, JRC nudi specijalizovane radionice za proširenje i integraciju kao i napredne kurseve obuke unutar područja svoje nadležnosti. Radionice su kreirane tako da dozvoljavaju odgovarajućim organizacijama u novim državama članicama EU, državama kandidatima, potencijalnim državama kandidatima, FP7 pridruženim zemljama, zemljama Evropske politike susjedstva te Rusije, da proučavaju naučne i tehničke metode i tehnike koji podupiru implementaciju EU politika. One takođe pružaju priliku za EU institucije da nauče nešto o metodama koje se koriste u tim zemljama i ujedno priliku za obe strane da diskutuju o tome kako EU zakonodavstvo treba primjeniti u budućnosti.

Višeinformacija na linku: http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=3080