Navigacija
Viber X logo

2. izdanje NCP Newsletter-a

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U ovom broju možete pronaći informacije i vijesti iz oblasti nauke i istraživanja, kao i najavu predstojećih informativnih događaja.

Pozivamo vas da nam šaljete vijesti za koje smatrate da su od značaja za bosanskohercegovačku istraživačku zajednicu, kao i svoje komentare i sugestije, koje ćemo objavljivati u posebnoj rubrici.

POZIVI

Združeni istraživački centar objavio poziv za 2012. godinu - Enlargement & Integration Action (E&IA)

Združeni istraživački centar (Joint Research Centre - JRC) pruža naučnu i tehničku podršku zemljama koje se spremaju za članstvo u EU, novim državama članicama kao i pridruženim članicama. JRC podržava harmonizaciju nacionalne legislative u skladu sa EU zakonodavnim okvirom (acquis communautaire) te olakšava naučnu i tehničku razmjenu.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/zdruyeni-istrayivacki-centar-objavio-poziv-za-2012-godinu-enlargement-integration-action-eia-2.aspx

Novi pozivi za prijavu prijedloga projekata – LJUDI (PEOPLE)

Na Research Participant Portal-u publikovani su pozivi za prijavu prijedloga projekata u programskoj oblasti PEOPLE, odnosno za 4 tipa Marie Curie akcije.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/novi-pozivi-za-prijavu-prijedloga-projekata-ljudi-people-3.aspx

Poziv za potpisivanje Manifesta za integrisano djelovanje po pitanju jednakopravnosti spolova u istraživanju i inovativnosti

Više od 700 osoba iz Evrope, pomoglo je pri formulisanju Manifesta za integrisano djelovanje po pitanju jednakopravnosti spolova u istraživanju i inovativnosti, putem javnih konsultacija i diskusija na Evropskom rodnom samitu.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/poziv-za-potpisivanje-manifesta-za-integrisano-djelovanje-po-pitanju-jednakopravnosti-spolova-u-istrayivanju-i-inovativnosti-2.aspx

Poziv za prijavu projekata iz Evropske saradnje u oblasti nauke i tehnologije

Evropska komisija objavila je poziv za prijedloge iz Evropske saradnje u oblasti nauke i tehnologije (COST). COST je međuvladin okvir za evropsku saradnju u oblasti nauke i tehnologije, koji omogućava koordinaciju nacionalno financiranih istraživanja na evropskoj razini.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/poziv-za-prijavu-projekata-iz-evropske-saradnje-u-oblasti-nauke-i-tehnologije-2.aspx

EMRP Poziv za 2012. godine

EURAMET objavljuje poziv za prijavu prijedloga projekata za 2012. godine u okviru Programa za meteorološka istraživanja, koji se finansira od strane EU i zemalja učesnica, a na sljedeće teme:
• "Metrology for Industry"
• "SI Broader Scope"
• "Open Excellence"

Više informacija na http://ncp.ba/ba/emrp-poziv-za-2012-godine.aspx

INFORMACIJE

HORIZON 2020 - Okvirni program Evropske unije za istraživanje i inovacije 2014-2020

Novi program Evropske unije za istraživanje i inovacije, odnosi se na razdoblje 2014-2020, a predstavlja jednu od akcija za razvoj i stvaranje novih radnih mjesta sa ukupnim budžetom od 80 milijardi eura. Horizon 2020 predstavlja veliko pojednostavljenje putem jedinstvenog skupa pravila, a objedinit će sve trenutačne programe za financiranje istraživanja i inovacija.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/horizon-2020-okvirni-program-evropske-unije-za-istrayivanje-i-inovacije-20142020-2.aspx

Nova usluga na CORDIS-u

Evropska unija ima neke od najboljih istraživačkih institucija i najsposobnijih istraživača u svijetu. Tako Evropska komisija financira mnogobrojna individualna istraživanja i tehnološko-razvojne projekte. Informativna služba Zajednice za istraživanje i razvoj (CORDIS) predstavlja primarni izvor informacija o projektima koje financira EU, te se mnoge pojedinosti o navedenim istraživanjima i projektima mogu naći na njihovoj internet stranici.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/nova-usluga-na-cordisu-2.aspx

Finansijski vodič za FP7

Obavještavamo vas da je Evropska komisija objavila novu verziju finansijskog vodiča.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/finansijski-vodic-za-fp7-3.aspx

Portal "Brzi info"

Promjene identiteta i pristupa Portalu
Nova verzija Portala za korisnike pruža veću fleksibilnost u pravima pristupa i uloge u projektima, te donosi pojednostavljenu strukturu uloga, dakle, značajne promjene posebno za postojeće korisnike Portala.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/portal-brzi-info-2.aspx

DOGAĐAJI

20. Konferencija i izložba biomase (EU BC&E 2012)

20. Konferencija i izložba biomase (EU BC&E 2012), održat će se 18. – 22. juna 2012.g. u Kongresnom centru u Milanu - MiCo – Italija.

Učešćem na ovom međunarodnom događaju, predstavnici energetskog sektora dobiće mogućnost pregleda najnovijih tehničkih inovacija i noviteta kada je u pitanju razvoj biomase na međunarodnom i evropskom tržištu.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/20-konferencija-i-izloyba-biomase-eu-bce-2012.aspx

Tehnologija – dani saradnje 2012 – Međunarodni događaj u Hanoveru

Mogućnost pronalaženja partnera za evropske istraživačko – razvojne projekte i druge vrste tehnološke saradnje
Više informacija na http://ncp.ba/ba/tehnologija-dani-saradnje-2012-medjunarodni-dogadjaj-u-hanoveru-2.aspx

NAJAVA DOGAĐAJA

Info dani FP7, EUREKA i COST

Ovim putem vas obavještavamo da je u planu održavanje info dana na svim javnim univerzitetima u BiH i privrednim komorama.

Detaljnije informacije o predstojećim događajima redovno ćemo objavljivati na našoj web stranici.
Više informacija na http://ncp.ba/ba/info-dani-fp7--eureka-i-cost.aspx

Za sve informacije kontaktirajte:

Ministarstvo civilnih poslova BiH
Sektor za nauku i kulturu
71000 Sarajevo, BiH
Tel: +387 (33) 492 585
Faks: +387 (33) 492 632
Email: info@ncp.ba
Email:  dina.masnik-culahovic@mcp.gov.ba
Email:  majda.lovrenovic@mcp.gov.ba
Web: www.ncp.ba