Navigacija
Viber X logo

Turin School of Development organizuje master studije za oblast svjetske baštine i kulturnih razvojnih projekata

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Turin School of Development organizuje master studije za oblast svjetske baštine i kulturnih razvojnih projekata. Prvi rok za prijavu je 03.06.2012.godine, a zaključni 02.09.2012.godine.

Program je namijenjen:

  • službenicima / stručnjacima zaposlenim  u javnom ili privatnom sektoru, UN agencijama, fondacijama i organizacijama civilnog društva;
  • nedavno diplomiranim studentima iz razvijenih zemalja i zemalja u razvoju;
  • stručnjacima koji su već uključeni u kulturne projekte ili su zainteresovani za oblikovanje i upravljanje posebnim projektima;
  • osobama koji rade na lokacijama svjetske baštine i srodnim područjima, ili su za njih zainteresovani.

Za učešće je potrebno  imati univerzitetsku diplomu (minimalno tri godine studija), te tečno govoriti engleski jezik. Kandidati trebaju popuniti prijavu i poslati je elektronskim putem.

Za kandidate koji ne mogu sami snositi troškove školarine, dostupne su stipendije, u omjeru 25%, 50%, 75% i iznimno 85% od ukupnog iznosa. Školarina za 2012 – 2013. iznosi 8000 €. Kriteriji za dodjelu stipendije: materijalno stanje kandidata, profesionalni profil, kapacitet za implementaciju projekta, te važnost projekta za program studija.

Program nudi solidne temelje iz kulturne ekonomije, polazeći od vrijednosnog lanca kulturnih i rirodnih resursa. Detaljno istražuje ekonomske, društvene, institucionalne i pravne okolnosti koje reguliraju različite kategorije baštine, omogućujući promatranje njihovog učinka. Takođe, naglasak stavlja na strateško upravljanje i upravljanje projektima za očuvanje i promociju lokacija na UNESCO-voj zaštićenoj listi, kroz pripremu planova upravljanja i projekata.

Specifičnost programa jest da omogućuje studentima da rade na pripremi projekata, da iste implementiraju po završetku studija, te multidisciplinarni pristup predmetu, pokrivajući teoriju i praksu kulturne ekonomije, međunarodni okvir upravljanja kulturnom baštinom, lokalnim nasljeđem, kulturnim vrijednostima i oblikom projekta.

Program je podijeljenu 3 osnovna ciklusa. Prvi ciklus oblikovan je kao učenje na daljinu, uz podršku tutora. Drugi ciklus je učenje licem-u-lice, koji se odvija u Torinu, Italija, na International Training Centre of the ILO. Treći ciklus predstavlja istraživanje i studiranje tokom kojeg studenti mogu pohađati staž, te finalizirati  projekat.

Modul 1 - učenje na daljinu Modul 2 - kultura i ekonomski razvoj Modul 3 - upravljanje projektom na području kulture Modul 4 - kulturni sektor i kreativne industrije Modul 5 - alati za strateško planiranje i evaluaciju Modul 6 - istraživanje i studiranje od kuće

Studijski program odvija se uz pomoć međunarodno priznatih profesora, uključujući: prof. Santagata sa Univerziteta u Torinu, prof. Davida Throsby sa Univerziteta  Macquarie, prof. Allen Scott sa UCLA, prof. Andy Pratt s Kings College, prof. Françoise Benhamou sa Univerziteta Paris III, prof. Xavier Greffe sa Univerziteta Paris I-Sorbonne, te prof. Anheier sa Univerziteta  Heidelberg.

Kontakt: worldheritage@itcilo.org Tel:+39 011 6936945

Više informacija na http://worldheritage.itcilo.org/home