Navigacija
Viber X logo

Otvorena izložba "Moje Jadovno"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Otvaranjem izložbe "Moje Jadnovno" na banjalučkom Filozofskom fakultetu, koja je posvećena kompleksu ustaških logora Gospić - Jadovno - Pag, počelo je obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Gospić 1941. Dušan Bastašić istakao je da je nakon 71 godine ovo prva izložba posvećena kompleksu ustaških logora u kojima su na svirep način mučeni i ubijani Srbi i Jevreji.

"Ova izložba je rezultat rada entuzijasta i studenata iz Udruženja "Milan Vasić" iz Banjaluke. Najvažnije dokumete o stradanju u kompleksu ustaških logora dobili smo iz istorijskih arhiva u Beogradu, Zagrebu, Banjaluci i Rijeci", rekao je Bastašić.

Prema njegovim riječima, u petak 22. juna biće služen parastos jadovničkim mučenicima u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja.

Recenzent izložbe Goran Latinović naglasio je da nikada nije utvrđeno koliko je Srba ubijeno u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

"Izložba o kompleksu ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag predstavlja skroman, ali vrijedan korak ka željenom cilju", rekao je Latinović.

On je napomenuo da će izložba u narednim godinama biti predstavljena u Moskvi, Jerusalimu, Vašingtonu i Čikagu.

Izložba "Moje Jadovno" biće otvorena do polovine narednog mjeseca.

Izvor: SRNA