Navigacija
Viber X logo

Predano šest prijava za akreditaciju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas da je do sada šest visokoškolskih ustanova apliciralo za početak procesa akreditacije, a da su za četiri već formirane komisije. Kasipović je izrazio nadu da će do kraja ove godine neke od visokoškolskih ustanova dobiti akreditacije, te da će proces biti nastavljen.

"Nadam se da će to biti dovoljno podsticajno i za druge. Prvo da prepoznaju značaj tog procesa, da se dokazuju i prepoznaju to kao dokazivanje sopstvenog kvaliteta", istakao je Kasipović tokom Trećeg akreditacijskog foruma u Banjaluci.

On je dodao da će se nastojati raditi i na rangiranju pojedinih sudijskih programa, kako bi se u dogledno vrijeme za neke od njih moglo reći da su najbolji studijski program iz ekonomije, prava ili drugog.

Kasipović je ocijenio da je u Srpskoj zabilježen napredak visokog obrazovanja, da je ono potpuno legalno i da nema nelicenciranih studijskih programa, što je bio slučaj do 2006. godine.

V.d. direktora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Miroslav Bobrek rekao je da je 12 visokoškolskih ustanova u Srpskoj spremno za apliciranje, ali da rade na formalnom postupku prijavljivanja.

On je naglasio da je akreditacija jedini i pravi put prema evropskom priznavanju prostora visokog obrazovanja u Evropi, ali da ne postoji administrativni rok do kada treba da bude završen ovaj proces.

"Očekujemo da će 2013. godina biti godina intenzivnog procesa akreditacije visokog obrazovanja u Srpskoj. Krajem ove godine će biti prve akreditovane visokoškolske ustanove, a u idućoj godini, nadamo se, biće ih još“, istakao je Bobrek.

On je podsjetio da postoji sedam uslova za akreditaciju, a neki od njih se odnose na način donošenja studijskih programa, njihove revizije, ocjene kvaliteta tih programa, zatim način ocjenjivanja studenata i rada sa njima i drugi.

Predsjednik Akreditacijskog foruma Petar Marić rekao je da se traži kompromis u kojem će institucionalna akreditacija ići uporedo sa dijelom akreditacije studijskih programa, te da se taj ciklus, kroz malo duži period, korektno uradi, bez ponavljanja nečega što je već odrađeno.

"Mi imamo licenciranje, što je, ako prevedemo na evropski nivo, institucionalna akreditacija. To je samo jedna stepenica koja ne ulazi u suštinu svih programa", istakao je Marić.

On je dodao da će u narednim aktivnostima fokus ovakvih foruma i sastanaka biti da se pronađe pravo rješenje u vezi sa dinamikom akreditacije studijskih programa, paralelno sa akreditacijom.

U Republici Srpskoj postoje dva javna univerziteta i šest privatnih.

Izvor: SRNA