Navigacija
Viber X logo

Povodom dodjele nagrade "Aleksa Šantić" sutra u deset časova u HD "Herceg Stjepan Vukšić - Kosača" biće održana konferencija za novinare

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Konkurs otvoren do kraja mjeseca

Novinarima će biti saopšten dosadašnji tok konkursa za ovu najprestižniju pjesničku nagradu na prostorima bivše Jugoslavije, te o programu ovogodišnjih "Šantićevih večeri poezije". Konkurs je otvoren do kraja mjeseca. Predlagači treba zbirku (zbirke) pjesama da dostave u pet primjeraka na adresu: SPKD "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar, ul. Konak br. 7, 88 000 Mostar, naznačiti: Za književnu nagradu "Aleksa Šantić".


Prema riječima potpredsjednika SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Veselina Gatala, do sada je stiglo oko 60 naslova.

- Srpska kultura u Mostaru se ne vraća, ona je uvijek bila tu. Ni Šantić nije otišao. Tek je njegov spomenik godinama ležao na dnu njegove Neretve. Povratak Šantićeve nagrade Mostaru simboličan je povratak svih nas svojim korijenima i Zemlji Humskoj, onome što jesmo i što niko iz nas ne može izbrisati - rekao je Gatalo.

Na pitanja novinara odgovaraće članovi Organizacionog odbora, Minja Pejanović, te potpredsjednici SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar, prof. Ranko Čvoro i književnik Veselin Gatalo.

- Stiglo nam je 60 naslova i više prijedloga da nagradimo nečije životno djelo. Konkurencija ćebiti oštra, sudeći po velikom broju pristiglih knjiga i činjenici da je rok za prijavu još dokraja mjeseca. Iskustvo književnih konkursa ovog značaja govori da najveći broj knjiga dođeposljednjih dana i poslije isteka roka, nekoliko dana poslije zaključenja. Prijedlozi i knjige seobično šalju posljednji dan, u obzir se uzima datum slanja knjiga i prijave za konkurs - rekla je voditeljka knjižnice SPC Mostar Žana Gluhović.

Srpska i mostarska "Prosvjeta" sastavila je stručni žiri i imaće, kako navode, objektivnuselekciju. Nagrada se neće "udijeliti", već dodijeliti najboljem ili najboljoj, neko će s ponosomi zasluženo ponijeti kući štap, šešir i novčanu nagradu.

Inače, ovogodišnje "Šantićeve večeri poezije" biće održane od 7. do 15. septembra u Mostaru, a proglašenje dobitnika Šantićeve nagrade biće upriličeno posljednjeg dana "Šantićevih večeri poezije".
Laureati

- Mak Dizdar, Oskar Davičo, Đorđo Sladoje, Stevan Tontić samo su neka imena koja su za života ponijeli ovu nagradu. Šantićeva nagrada je stvar pjesničkog prestiža, kruna pjesničke karijere, jedna od onih koje se dodjeljuju najboljima i najvećima - kazao je Veselin Gatalo.