Navigacija
Viber X logo

Nagrada za "Nezavršenu priču"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministarstvo prosvjete i kulture raspisalo je konkurs za književnu nagradu „Branko Ćopić za mlade“ za učenike i studente u Republici Srpskoj (dostupan na stranici Ministarstva prosvjete i kulturewww.vladars.net i portalu www.ekulturars.com). Prilika je ovo za nadarene mlade stvaraoce u Srpskoj da ukrste pera i osvoje vrijedne nagrade. Tako prva nagrada za osnovce i srednjoškolce iznosi 500,00 KM, druga nagrada 300,00 KM a treća 200,00 KM. U kategoriji studenata dodjeljuje se jedna nagrada i ona iznosi 500,00 KM.

 

Okvirna tema konkursa je „Nezavršena priča“, kako glasi naslov poznate Ćopićeve pjesme. U okviru zadate teme, učenici osnovnih i srednjih škola mogu obraditi niz podtema kao što su: ljubav, porodični odnosi, filozofski stav prema životu i svijetu, religioznost i patriotizam a u žanrovskom smislu nisu ničim ograničeni i mogu stvarati u bilo kojem od tri književna roda: lirici, epici (prozi) i drami.           

 

Studenti su ograničeni u pogledu forme i mogu konkurisati samo sa esejima ili ogledima u kojima će predstaviti: esejističko promišljanje o istoimenoj Ćopićevoj pjesmi; promišljanje o Ćopićevom „povratku na početak“ kroz knjigu „Bašta sljezove boje“ i povratak djetinjstvu kao osjećanje da priča nije završena; suštinski unutrašnji sukob unutar Ćopićevog ukupnog djela kao nedovršenu priču nadgornjavanja dva principa; humor i pesimizam – antagonizme unutar Ćopićevog književnog bića kao „nezavršenu priču“ te Ćopićevu biografiju i skok sa mosta kao prekinutu, nezavršenu priču.

 

Radove treba dostaviti do 6. oktobra ove godine pod šifrom na adresu Ministarstva prosvjete i kulture - sa naznakom ZA KONKURS „BRANKO ĆOPIĆ ZA MLADE“. U drugoj koverti treba poslati rješenje šifre tj. ime i prezime učenika ili studenta, obrazovnu ustanovu koju pohađa i broj telefona te potpis nastavnika ili profesora koji garantuje originalnost učeničkog ili studentskog rada.

 

Pristigle radove razmatraće komisija sastavljena od eminentnih književnih stvaralaca.

 

Podsjećanja radi, prošle godine je oko tri stotine radova konkurisalo za književnu nagradu „Branko Ćopić za mlade“. Prva nagrada u kategoriji osnovaca pripala je Sandri Čihorić iz OŠ „Vuk Karadžić“ Trebinje, druga nagrada Milici Šarac iz OŠ „Drinić“ Petrovac i treća nagrada Vladanu Subotiću iz OŠ „Jevrem Stanković“ Čečava, Teslić. U kategoriji srednjoškolaca prvu nagradu dobila je Dušica Đurović iz Ekonomske škole u Banjoj Luci,  drugu nagradu Dragan Brdar iz Gimnazije „Petar Kočić“ iz Novog Grada i treću nagradu Milica Kovačević iz Gimnazije i srednje stručne škole u Istočnoj Ilidži. Nagrada za studentski rad nije dodijeljena jer, prema ocjeni žirija, nije bilo kvalitetnog rada koji bi mogao ponijeti ovu nagradu.

(Na fotografiji prošlogodišnji pobjednici)

Na osnovu člana 9. Pravilnika o kriterijumima i postupku dodjeljivanja književne nagrade „Branko Ćopić za mlade“ („Službeni glasnik Republike Srpske'', broj 61/12) Ministarstvo prosvjete i kulture raspisuje

 

 

JAVNI KONKURS

ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „BRANKO ĆOPIĆ ZA MLADE“ ZA 2012. GODINU

 

I

 

Raspisuje se javni konkurs za književnu nagradu „Branko Ćopić za mlade“ za 2012. godinu na okvirnu temu „Nezavršena priča“.

 

II

 

Na konkurs se mogu prijaviti učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj i studenti na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

 

III

 

U okviru zadate teme, učenici osnovnih i srednjih škola mogu obraditi niz podtema kao što su:

a) ljubav,

b) porodični odnosi,

v) filozofski stav prema životu i svijetu,

g) religioznost i

d) patriotizam,

a u žanrovskom smislu nisu ničim ograničeni i mogu stvarati u bilo kojem od tri književna roda:

a) lirici,

b) epici (prozi) i

v) drami.       

           

 

IV

 

Studenti su ograničeni u pogledu forme i mogu konkurisati samo sa esejima ili ogledima u kojima će predstaviti:

a) esejističko promišljanje o istoimenoj Ćopićevoj pjesmi,

b) promišljanje o Ćopićevom „povratku na početak“ kroz knjigu „Bašta sljezove boje“ i povratak djetinjstvu kao osjećanje da priča nije završena,

v) suštinski unutrašnji sukob unutar Ćopićevog ukupnog djela kao nedovršenu priču nadgornjavanja dva principa,

g) humor i pesimizam – antagonizme unutar Ćopićevog književnog bića kao „nezavršenu priču“,

d) Ćopićevu biografiju i skok sa mosta kao prekinutu, nezavršenu priču.

 

V

 

Radove treba dostaviti pod šifrom na adresu: Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Trg Republike Srpske 1, Banja Luka - sa naznakom ZA KONKURS „BRANKO ĆOPIĆ ZA MLADE“.

U drugoj koverti treba poslati rješenje šifre tj. ime i prezime učenika ili studenta, obrazovnu ustanovu koju pohađa i broj telefona te potpis nastavnika ili profesora koji garantuje originalnost učeničkog ili studentskog rada.

Radovi koji ne budu sadržavali pomenute podatke, neće biti razmatrani.

 

VI

 

Pristigle radove razmatraće komisija sastavljena od eminentnih književnih stvaralaca.

U kategoriji osnovnih i srednjih škola nagrađuju se po tri rada i to:

a) prva nagrada iznosi 500,00 KM

b) druga nagrada iznosi 300,00 KM

v) treća nagrada iznosi 200,00 KM.

U kategoriji studenata dodjeljuje se jedna nagrada i ona iznosi 500,00 KM.

 

VI

 

Konkurs će biti objavljen na portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net) – na stranici Ministarstva prosvjete i kulture i u dnevnom listu „Nezavisne novine“ i otvoren je 60 dana od dana objavljivanja na portalu.