Navigacija
Viber X logo

POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA NORVEŠKIM UNIVERZITETSKIM KOLEDŽOM IZ NARVIKA

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Tokom zvanične posjete delegacije Univerziteta u Banjoj Luci  Univerzitetskom koledžu iz Narvika u Norveškoj, dana 10.09.2012. godine, potpisan je Sporazum o saradnji između dvije visokoškolske ustanove. Sporazum su potpisali prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Valerija Šaula i rektor Univerzitetskog koledža u Narviku prof. Arne Erik Holdo (Arne Erik Holdø).

prof. dr Valerija Šaula i prof. Arne Erik Holdo (Arne Erik Holdø)

Konkretna saradnja između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerzitetskog koledža iz Narvika je počela učešćem u projektu koji finansira vlada Norveške, a koji je poznat po skraćenom nazivu BANOROB (iz programa HERD/ICT).  Suština projekta je da se putem inovacija na naučnoj osnovi razvije nova, ekološki prihvatljiva i kvalitetna robotska tehnologija za određene ciljne grupe.  Tokom projekta predviđeno je razvijanje modernog visokotehnološkog nastavnog programa iz moderne robotike i prozvodnog inženjerstva na Univerzitetu u Banjoj Luci, a nekoliko studenata će biti u prilici da provedu  jedan semestar na partnerskom univerzitetu u Norveškoj, te ostvare praksu u poslovnim subjektima koji su takođe partneri na projektu. U projektu učestvuje i Norveški univerzitet nauke i tehnologije (NTNU) iz Trondhajma.

Učesnici BANOROB projekta

Projekat je počeo u januaru 2012. godine a trajaće do marta 2015. godine. Koordinator projekta ispred Univerziteta u Banjoj Luci i Mašinskog fakulteta je prof. dr Tihomir Latinović. Tokom posjete Narviku održana je i sjednica Upravnog odbora Projekta.

Potpisivanjem bilateralnog sporazuma o saradnji biće omogućeno da se nastave aktivnosti koje su u toku, a započnu  novi oblici saradnje i nakon isteka projekta BANOROB.