Navigacija
Viber X logo

Poziv Združenog istraživačkog centra Evropske komisije 2013 (E&IA 2013)

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte


Združeni istraživački centar Evropske komisije pruža naučnu i tehničku podršku zemljama na putu ka članstvu u EU, novim članicama EU i pridruženim članicama Okvirnog programa 7 kao i partnerskim zemljama Evropske politike susjedstva, te Rusiji. Ove aktivnosti pružaju podršku procesu transfera EU zakonodavnog okvira u nacionalnu legislativu i olakšavaju naučnu i tehničku razmjenu.
JRC E&I aktivnosti promovišu trening, mobilnost i zajedničke projekte koji se bave specifičnim potrebama pomenutih zemalja i regiona. Fokus je stavljen na kompleksna naučna i tehnička pitanja koja podupiru EU legislative u oblastima kao što su: održiva energija, energetska bezbjednost, biotehnologije, kvalitet i bezbjednost hrane, zaštita životne sredine, upravljanje vodama, procjena rizika i nuklearna bezjednost.
 
E&IA 2013 poziv uključuje:

 • MOGUĆNOST ZAPOSLENJA
JRC nudi ukupno 40 privremenih pozicija za delegovane nacionalne eksperte i grantholdere. Poziv je usmjeren na eksperte iz istraživačkih organizacija, javne uprave, nacionalnih referentnih laboratorija i naučnike iz sljedećih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Farskih Ostrva, Islanda, Linhenštajna, Moldavije, Crne Gore, Norveške, Švajcarske, Srbije, Turske i Makedonije.
Za 2013. godinu predviđeno je pet radnih pozicija. Dodatne pozicije biće objavljene u oktobru 2012. godine.

• AKTIVNOSTI (radionice, treninzi, škole i konferencije)
JRC nudi specijalizovane radionice i napredne kurseve, ljetne škole i konferencije. Radionice su kreirane tako da dozvoljavaju odgovarajućim organizacijama u novim državama članicama EU, državama kandidatima, potencijalnim državama kandidatima, FP7 pridruženim zemljama, zemljama Evropske politike susjedstva, te Rusije, da proučavaju naučne i tehničke metode i tehnike koje podupiru implementaciju EU politika. One takođe pružaju priliku za EU institucije da nauče nešto o metodama koje se koriste u tim zemljama i ujedno priliku za obje strane da diskutuju o tome kako EU zakonodavstvo treba primjeniti u budućnosti. U okviru E&IA poziva je objavljeno 40 aktivnosti.

Više informacija je dostupno na web stranici: www.jrc.ec.europa.eu