Navigacija
Viber X logo

Završila sa radom druga generacija Ljetne škole rodne ravnopravnosti na Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Banjoj Luci, 3. septembar 2012. godine

Završila sa radom druga generacija Ljetne škole rodne ravnopravnosti na Univerzitetu u Banjoj Luci

U organizaciji Univerziteta u Banjoj Luci i Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske (Gender centar), od 27-31. avgusta 2012. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci održana je druga Ljetna škola rodne ravnopravnosti.
 
Otvaranje druge Ljetne škole rodne ravnopravnosti

Ljetnu školu je uspješno završilo 28 polaznica i polaznika različitih profila: studentkinje i studenti sva tri ciklusa studija sa različitih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, studentkinje i studenti drugih univerziteta u Republici Srpskoj, Republici Srbiji, te službenice i službenici u organima uprave Republike Srpske, zaposleni na Univerzitetu u Banjoj Luci, te zaposleni u nevladinom sektoru.
Tematske cjeline koje je obuhvatao program ljetne škole ove godine su: Rod i društvo-kontekstualni okvir za razumijevanje rodne ravnopravnosti, Obrazovanje, ljudski resursi i rodna ravnopravnost, Normativno-pravni i institucionalni okvir rodne ravnopravnosti, sa posebnim akcentom na zaštitu pred Evropskim sudom za ljudska prava, krivično, porodično i radno zakonodavstvo, Rodna ravnopravnost u ekonomiji, Rodna dimenzija kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, Mediji u rodnom ključu, Nevladin sektor u zaštiti od diskriminacije žena, te Informaciono-komunikacione tehnologije i rodna ravnopravnost.

Svi učesnici Ljetne škole rodne ravnopravnosti

Predavanja u okviru Ljetne škole rodne ravnopravnosti izvodili su eksperti i ekspertinje iz Srbije, profesori i profesorice Univerziteta u Banjoj Luci, predstavnici agencija i ministarstava u Vladi Republike Srpske, te zaposleni u nevladinim organizacijama.
Posebnu zahvalnost za saradnju u uspostavljanju i uspješnom radu ove škole Univerzitet u Banjoj Luci izražava direktorici Gender centra Vlade Republike Srpske g-đi Spomenki Krunić, te prof. dr Marijani Pajvančić, profesorici na Katedri za ustavno pravo Univerziteta u Novom Sadu, koja je akademska voditeljka škole. Ova ljetna škola je potvrda dobre saradnje Univerziteta u Banjoj Luci sa visokoškolskim ustanovama u  Srbiji, posebno Univerzitetom u Novom Sadu i Nišu.
Ljetnu školu rodne ravnopravnosti i ove godine podržao je UN WOMEN (United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women), entitet Organizacije ujedinjenih nacija za rodnu jednakost i podršku ženama.