Navigacija
Viber X logo

Puštena u upotrebu Centralna baza podataka drugog primjerka matičnih knjiga u elektronskom obliku

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, na konferenciji za novinare (01.10.2012.) koja je održana u Administrativnom centru Vlade je saopštila da je završen jedan važan projekat, odnosno, da je puštena u upotrebu Centralna baza podataka drugog primjerka matičnih knjiga u elektronskom obliku.

  Puštena u upotrebu Centralna baza podataka

"Radi se o projektu koji je imao dvije faze, tehničko opremanje i rad, po ovom pitanju, u svim jedinicama lokalne samouprave“ rekla je ministrica Rešić, ističući da je realizacija ovoga projekta trajala tri i po godine i da je njegova vrijednost 3,1 milion KM, te da je finansiran iz Razvojnog programa Republike Srpske.

To, po riječima ministrice Rešić, praktično znači da će od prvog oktobra ove godine, sve opštine moći izdavati izvode i uvjerenja na osnovu podataka iz matičnih knjiga druge opštine.“Naravno, svi građani su dužni prijavati bilo kakve izmjene kada su u pitanju činjenice upisa u matične knjige“ pojasnila je ministrica Rešić, napominjući da su, s tim u vezi i svi matičari prošli neophodne obuke. U Federaciji BiH još nije zaživio ovaj projekat, tako da, svi građani, rečeno je na današoj konferenciji za novinare, koji žive u Srpskoj, a rođeni su u Federaciji BiH, neće moći koristiti ovaj sistem. 

Novinarima se danas obratio i direktor preduzeća „LANACO“, Nebojša Ninić, koji je kazao da se rad na ovom projektu nastavlja kako bi se jednostavnije funkcionisale i druge oblasti koje se, između ostalog tiču populacionog registra, a mogu ga koristiti različite institucije i ustanove. “Koliki je značaj ovoga projekta govori i podatak da je sve urađeno najmodernijom tehnologijom i u slučaju da zataji jedan, u funkciju biva stavljen drugi sistem“, pojasnio je Ninić, naglašavajući dobru saradnju ovoga preduzeća i Ministarstva uprave i lokalne samouprave tokom realizacije ovog programa.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo i ministrica pravde Gorana Zlatković, danas i praktično pokazali kako funkcioniše Centralna baza u Administrativnoj službi grada Banja Luka.

vladars.net