Navigacija
Viber X logo

Stipendije za hiljadu studenata

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodijeliće u 2013. godini hiljadu stipendija studentima visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj i redovnim studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH na studijskim programima sa Liste studijskih programa za 2013. godinu: veterinarstvo, radiološka tehnika i latinski jezik i rimska književnost. Planirane su i 74 stipendije studentima u inostranstvu a u budžetu je za ove namjene planirano 2,2 miliona maraka.

 „Novina u odnosu na prošlu godinu je da pravo konkurisanja u kategoriji ''ostali studenti'' imaju studenti - djeca ratnih vojnih invalida od prve do šeste kategorije, dok su u prethodnom periodu imali pravo da konkurišu studenti - djeca ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije“, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović,.

 Konkurisati mogu i studenti koji su prvi put upisali prvu godinu studija na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, a koji su tokom srednjoškolskog obrazovanja osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama na kojima učenici iz Republike Srpske imaju pravo učešća.

 

Studenti I, II i III ciklusa studija u inostranstvu mogu konkurisati za studentsku stipendiju ako studiraju studijske programe koji se ne izvode u Republici Srpskoj, a na kojima se stiču zvanja za deficitarna zanimanja.
 

 

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati a predstavnici zainteresovanih studentskih predstavničkih tijela visokoškolskih ustanova imaju pravo neposrednog uvida u rad Komisije za dodjelu stipendija, koja razmatra prijave na Javni konkurs i utvrđuje prijedlog za dodjelu stipendija.

Konkurs za stipendiranje studenta u Republici Srpskoj raspisan je u kategoriji uspješni studenti prvog ciklusa studija, studenti sa prebivalištem u izrazito nerazvijenoj opštini, ostali studenti, studenti sa invaliditetom, uspješni studenti drugog i trećeg ciklusa studija i studenti sa invaliditetom drugog i trećeg ciklusa studija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2204/stipendije_za_hiljadu_studenata.jpg