Navigacija
Viber X logo

Za opremu naučnoistraživačkih organizacija 330.000 KM

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske na osnovu javnog konkursa dodijelilo je ukupno 330.000 KM za sufinansiranje nabavke i održavanja opreme i prostora za naučnoistraživački rad u 23 naučnoistraživačke organizacije u Srpskoj.

 

Ugovore o sufinansiranju potpisao je u Banjaluci ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić sa rukovodiocima naučnoistraživačkih organizacija koje su za nabavku i održavanje opreme pojedinačno dobile od 5.000 KM do 35.000 KM.

Uz uvjerenje da će sredstva za opremu za naučnoistraživački rad iz godine u godinu biti veća, Komić je rekao da resorno ministarstvo pokušava da iznađe mogućnosti da dio opreme zajednički koristi više organizacija.

"U nastojanju da se za naučnoistraživački rad stvore što bolji uslovi, nastojimo da se oprema koristi i iz regiona, pa smo obezbijedili da se aparat `sinhotron` koristi u Trstu u Italiji, jer je riječ o veoma skupom aparatu koji ne bismo mogli sami nabaviti", istakao je Komić nakon potpisivanja ugovora.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Petar Marić rekao je da će 35.000 KM, koliko je dobila ova naučnoistraživačka organizacija, biti utrošeno na unapređenje informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Riječ je o specijalnim serverskim mašinama koje bi nas na neki način još više i uspješnije integrisale u evropski prostor kao prvu organizaciju iz Srpske koja je vezana na evropsku mrežu istraživanja", istakao je Marić.

On je dodao da Elektrotehnički fakultet dio novca za nabavku opreme obezbjeđuje i posredstvom evropskih fondova.


Na konkurs Ministarstva nauke i tehnologije Srpske za sufinansiranje nabavke i održavanja opreme i prostora za naučnoistraživački rad objavljenom u martu prijavilo se 29 naučnoistraživačkih institucija.

Među osnovnim kriterijumima za dodjelu sredstava bili su da je riječ o naučnoistraživačkoj organizaciji upisanoj u Registar naučnoistraživačkih organizacija, da postoje realne potrebe za takvom opremom ili prostorom, da je pripremljen integralan projekat za nabavku opreme ili obezbjeđenje prostora sa detaljnim planom finansiranja i naznačenim prioritetima, da je obezbijeđeno učešće matične organizacije u finansiranju projekta, te da je program u skladu sa Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Srpske, odnosno da realizacija programa doprinosi unapređenju i razvoju određene naučne oblasti, naročito onih deficitarnog karaktera u Srpskoj.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2208/50348.jpg