Navigacija
Viber X logo

Informacija o održanim sastancima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sastanak rukovodstva dva javna Univerziteta

U okviru sastanaka zajedničkog kolegijuma Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci, dana 07.02.2013. godine, u prostorijama Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održane su sjednice fakulteta društvenih, i pedagoških nauka kao i umjetničkih akademija.
Sjednicama su prisustvovali rektor prof. dr Mitar Novaković, rektor prof. dr Stanko Stanić, prorektori: prof. dr Stevan Trbojević, prof. dr Simo Jokanović, doc. dr Darko Đogo, doc. dr Dejan Bokonjić, te dekani , odnosno prodekani za nastavu sa pomenutih fakulteta/akademija.
Kao i prethodnog dana, diskusija je tekla u pravcu razmjene nastavnog kadra dva javna Univerziteta u Republici Srpskoj, supstitucije profesora koji dolaze iz drugih država ili imaju dvojne radne odnose u dvije države, saradnje na polju izdavaštva, organizovanja naučnih skupova i konferencija, te realizacije projekata međunarodnog i domaćeg značaja.
Posebno je naglašena saradnja dva univerziteta na polju organizovanja doktorskih studija. Na sjednicama su potvrđeni zaključci da fakulteti/akademije dva javna univerziteta u RS obave dogovore o međusobnoj razmjeni kadrova u toku naredne sedmice, te dostave konkretne prijedloge senatu dva univerziteta.
Što se tiče umjetničkih akademija, zaključeno je da se usaglase oko naizmjeničnog upisa studenata na pojedinim usmjerenjima, kako se ne bi duplirao upis studenata na istim smjerovima u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. Takođe, konačan zaključak današnjih sjednica jeste buduća saradnja ova dva javna univerziteta u svim oblastima, te zajedničko pronalaženje načina za rješavanje problema sa kojima se susreću ovi univerziteti.