Navigacija
Viber X logo

Potpisan ugovor o saradnji sa partnerima iz Njemačke i Holandije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U dvodnevnoj radnoj posjeti Njemačkoj i Holandiji od 3-5.03.2013. godine boravila je delegacija Univerziteta u Banjoj Luci, na čelu sa rektorom prof. dr Stankom Stanićem.

Delegacija Univerziteta u posjeti FOM-i iz Esena 

Tom prilikom potpisan je Ugovor o saradnji sa dva strana partnera, i to: FOM visokom školom za ekonomiju i menadžment iz Esena (Njemačka) i Fontys međunarodnom visokom školom za biznis Univerziteta za primijenjene nauke iz Venloa (Holandija).

Posjeta delegacije Univerziteta Fontys-u iz Venloa

Ovaj trilateralni sporazum ima za cilj da omogući veći kvalitet visokog obrazovanja na svim zainteresovanim partnerskim institucijama, te predviđa različite oblike saradnje: razmjenu iskustava u realizaciji nastavnog procesa, razmjenu nastavnika, osoblja i studenata, te zajedničke istraživačke i druge aktivnosti.
Za Univerzitet u Banjoj Luci će biti dragocjena iskustva ovih  partnera zato što  je FOM visoka škola za ekonomiju i menadžment iz Esena tradicionalno orijentisana ka studentima  koji studiraju uz rad, te kombinuju praktična i teorijska znanja na način da im univerzitet ponudi programe koji odgovaraju konkretnim potrebama djelatnosti kojima se njihove kompanije bave, dok je Fontys međunarodna visoka škola Univerziteta za primijenjene nauke iz holandskog grada Venloa veoma iskusna u oblasti međunarodne razmjene studenata.

Od ukupnog broja studenata koji studiraju u Međunarodnom kampusu  Fontys univerziteta u Fenlou, oko 70% je stranih studenata iz preko pedeset različitih država. Tokom radne posjete dogovorene su konkretne aktivnosti koje će se realizovati već tokom ove školske godine (učešće partnera iz Njemačke i Holandije na naučnom skupu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, radni sastanci akademskog osblja, predavanja po pozivu za studente drugog ciklusa, sastanci administrativnog osoblja uključenog u prijem i savjetovanje studenata koji bi učestvovali u razmjeni, te stvaranje uslova za razmjenu studenata i učešće u ljetnim školama).

U razgovorima su, pored  rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanka Stanića, i rektora FOM univerziteta za ekonomiju i menadžment iz Esena prof. dr. Burgharda Hermajera (Burghard Hermeier), učestvovali i drugi visoki zvaničnici sve tri partnerske institucije: prof. dr Harald Bešorner (Harald Beschorner), prof. dr  Klemens Jeger (Clemens Jäger), prof. dr Erik Frer (Eric Frére), prof. dr Denis Forman (Dennis Wörmann), prof. dr Frank Vinenbruk (Frank Winnenbrock), Karola Hirš (Carola Hirsch), prof. dr Valerija Šaula, v.d. prorektora za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Novak Kondić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te prof. dr Milenko Stanković, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Više informacija o partnerima mogu se naći na www.fom.de i www.fontysvenlo.nl