Navigacija
Viber X logo

Rektor i prorektor primili studente u razmjeni na Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dana 27.03.2013. godine rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić, primio je sedmoro studenata koji se trenutno nalaze na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci na akademskoj razmjeni.

Rektor i prorektor primili studente u razmjeni na Univerzitetu u Banjoj Luci

Radi se o studentima Univerziteta u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji su na konkursu za sufinansiranje međunarodne razmjene, odlukom Ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, stekli pravo na finansijsku podršku za studentsku razmjenu, radi pohađanja ljetnog semestra na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (Danijela Jevđović, Ana Kotorčević, Slađana Petković i Marko Stojanović), i studentima korisnicima programa stipendiranja iz programa razmjene CEEPUS, koji borave tokom marta mjeseca na Filozofskom (Smiljana Miloica i Milan Grozdanović) i Pravnom fakultetu (Lazar Milić) Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor i prorektor primili studente u razmjeni na Univerzitetu u Banjoj Luci

Naš Univerzitet je od školske 2008/09. godine postao dio tzv. CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) mreže. Ove aktivnosti obavljaju se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Do sada je po osnovu ovog programa međusobno razmijenjeno preko 90 nastavnika, saradnika i studenata iz sljedećih partner zemalja: Srbija, Rumunija, Bugarska, Poljska, Makedonija, Slovenija, Češka, Slovačka. Aktivnosti na realizaciji ovog programa nastavljaju se i u narednim godinama, kroz realizaciju programa CEEPUS III.

U razgovoru sa studentima, Rektor Univerziteta u Banjoj Luci se raspitivao za uslove rada i boravka stranih studenata na našim fakultetima, iskustvima i utiscima koje će ponijeti nakon obavljene razmjene, kao i o uslovima rada na njihovom matičnom univerzitetu  i fakultetima.

Nakon sastanka sa Rektorom, v.d. prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula je studente upoznala sa osnovnim podacima o Univerzitetu u Banjoj Luci, sa posebnim osvrtom na aktivnosti koje doprinose razvoju njegove međunarodne dimenzije obrazovanja.