Navigacija
Viber X logo

Stipendije Ministarstva prosvjete i kulture za hiljadu studenata

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske stipendiraće hiljadu studenata u Republici Srpskoj u akademskoj 2012/2013. godini.

U kategoriji uspješni studenti prvog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama dodijeljene su 603 a na privatnim 57 stipendija. Biće stipendirano i 65 uspješnih studenata na drugom ciklusu studija na javnim visokoškolskim ustanovama.   Ministarstvo će stipendirati 243 studenta prvog ciklusa na javnim visokoškolskim ustanovama u kategoriji ostali, 16 studenata iz izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj te 16 studenata sa invaliditetom.

Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo je dva miliona maraka za stipendiranje studenata u Republici Srpskoj. Stipendije će biti isplaćivane u 10 mjesečnih rata po 200 maraka. Apsolventima se stipendija isplaćuje do dana diplomiranja.
S obzirom da je u nekim kategorijama broj studenata koji su konkurisali i koji ispunjavaju uslove konkursa manji od broja stipendija predviđenih konkursom, Ministarstvo prosvjete i kulture je poslije razmatranja pristiglih prigovora na preliminarnu rang-listu, izvršilo preraspodjelu preostalih stipednija u druge kategorije.   Spisak stipendista dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net ) – na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.
Pravo konkurisanja imali su redovni studenti na licenciranim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj i redovni studenti na studijskim programima: veterinarstvo, radiološka tehnika i latinski jezik i rimska književnost na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH, na prvom, drugom i trećem ciklusu studija.