Navigacija
Viber X logo

Stipedndije Grada Banja Luka

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

U skladu sa Odlukom o dodjeli stipendija Grada Banja Luka učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama („Službeni glasnik Grada Banja Luka“, br.18/10, 14/12 i 11/13) Grad dodjeljuje stipendije učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama. Postoje tri vrste stipendija: stipendije prema socijalnom statusu, stipendije za deficitarna zanimanja i stipendije za uspjeh u školi, odnosno studiju.
Studenti koji konkurišu za stipendiju za uspjeh na studiju, mogu da ostvare pravo na istu samo ukoliko se ne školuju za zanimanje koje je utvrđeno kao suficitarno za tu školsku godinu. Potrebna sredstava za stipendiranje učenika i studenata, visinu stipendija, deficitarna i suficitarna zanimanja, utvrđuje Skupšina Grada Banja Luka Odlukom, najkasije do 30.06. tekuće godine, za narednu školsku godinu.

Za školsku 2013/2014. godinu, Skupština Grada je donijela Odluku o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz Budžeta Grada Banja Luka, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima – za školsku 2013/2014. godinu („Službeni glasnik Grada Banja Luka“ broj 11/13), kojom je utvrđeno: - za navedenu školsku godinu za stipendiranje učenika i studenata potrebna su sredstva u iznosu od 1.600.000,00 KM; visina stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh u školi iznosi 80,00 KM za učenike i 130,00 KM za studente; visina stipendije za deficitarna zanimanja iznosi 150,00 KM za učenike i 250,00 KM za studente; - deficitarna zanimanja/struke za učenike srednjih škola su: tehničar enterijera i industrijskih proizvoda, tehničar za obuću i kožnu galanteriju, varilac, krojač, obrađivač metala rezanjem, armirač-betonirac, zidar, farmer i prerađivač mlijeka; - deficitarna zanimanja/struke za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama su: diplomirani defektolog; diplomirani logoped; profesor matematike i informatike; diplomirani inženjer elektrotehnike (odsjeci - elektroenergetski i industrijski sistemi, elektronika i telekomunikacije, računarstvo i informatika); diplomirani inženjer mašinstva (odsjek - saobraćajno i energetsko mašinstvo); inženjer tehnologije za proizvodnju obuće i kožne galanterije; - suficitarna zanimanja/struke za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama su: diplomirani inženjer poljoprivrede, diplomirani inženjer arhitekture, diplomirani ekonomista (svi smjerovi), diplomirani ekonomista-menadžer, diplomirani pravnik (svi smjerovi), profesor razredne nastave, profesor srpskog jezika, profesor engleskog jezika, profesor fizičkog vaspitanja i sporta (svi smjerovi), diplomirani geograf (profesor geografije), diplomirani psiholog, diplomirani pedagog, diplomirani novinar (žurnalista), diplomirani socijalni radnik, diplomirani sanitarni inžinjer i doktor stomatologije.

Konkurs za dodjelu stipendija Grada Banja Luka učenicima srednjih škola raspisuje se početkom septembra, a za studente prvog ciklusa na viskoškolskim ustanovama u oktobru. Konkursi za dodjelu stipendija ostaju otvoreni 30 (trideset) dana, a objavljuju se u dnevnom listu „Glas Srpske“ i na internet stranici grada Banja Luka.

Obrasci za podnošenje zahtjeva za stipendiju, mogu se (nakon objavljivanja konkursa) preuzeti ispred prijemne kancelarije u Admisistrativnoj službi Grada (pretinac broj 64), a nalaze se i na internet stranici Grada Banja Luka, u kategoriji SERVISI.

Grad Banja Luka je u školskoj 2012/2013. godini stipendirao 1.018 učenika i 352 studenta. Strukturu dodijeljenih stipendija možete da vidite u dokumentu u prilogu.

Tabelarni prikaz rezultata konkursa za učenike srednjih škola i studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u školskoj 2012/2013. godini