Navigacija
Viber X logo

Međunarodni simpozijum „Tehnologija, informatika i obrazovanje “ na Filozofskom fakultetu

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj Luci

Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci domaćin je Sedmog međunarodnog simpozijuma  pod nazivom „Tehnologija, informatika i obrazovanje - stanje i problemi, ciljevi i mogućnosti, promjene i perspektive“ koji se održava 20. i 21. septembra 2013. godine. Riječ je o skupu koji zajednički organizuju Filozofski fakultet Banja Luka, Institut za pedagoška istraživanja iz Beograda i Centar za razvoj i primjenu nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada, a čija je koncepcija  usmjerena na regionalni prikaz stanja, problema, perspektiva i izazova u stručnom i naučnom usavršavanju nastavnika i vaspitno-obrazovnog procesa u informatičkom dobu.

 

Otvarajući Simpozijum na koji se prijavilo preko pedeset učesnika iz zemalja regiona: Srbije, Crne Gore, Bugarske, Makedonije, Slovenije, BiH i Republike Srpske, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Drago Branković je podsjetio da je ovogodišnji skup posvećen kritičkom sagledavanju tehnologije, informatike i obrazovanja u uslovima izgradnje društva učenja: „ Demokratizacija društva, revolucionarne promjene na tržištu radne snage i promjene u sferi ekonomije navode nas da se kao pojedinci i društvo u cjelini, okrećemo učenjuZato je jako bitno da se rasvijetli odnos cjeloživotnog učenja u uslovima novijih informatičkih tehnologija sa sadašnjim obrazovnim sistemima i koncepcijama“. 

Učesnike skupa je ispred Akademije nauka i umjetnosti RS (ANURS) pozdravio akademik Dragoljub Mirjanić, te izrazio očekivanja da će ovaj simpozijum dati skromni doprinos afirmaciji razvoja tehnologije, informatike i obrazovanja, te da će od njega korist imati ne samo učesnici, nego i šira naučna i akademska zajednica.

Poželjevši učesnicima uspješan i kvalitetan rad, ministar nauke i tehnologije u Vladi RS Jasmin Komić, čestitao je na odabiru teme, budući da „odnosi i veze između tehnologije, informatike i tehnologije postaju iz dana u dan sve  aktuelniji i zahtijevaju naučno promišljanje“.
 

U ime rektora Univerziteta i Banjoj Luci i u svoje lično ime, prisutne je pozdravio prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta prof. dr Milan Mataruga, pohvalivši posebno angažman dekana Filozofskog fakulteta koji je sa svojim timom saradnika u prethodnom periodu stekao povjerenje suorganizatora da ovaj sedmi po redu skup bude organizovan na Filozofskom fakultetu, čime se na najbolji način promoviše  naučnoistraživački rad zaposlenih na Fakultetu, a time i na Univerzitetu.

 

O značaju ovog skupa govori i činjenica da su podršku u pripremi i realizaciji održavanja simpozijuma pružili najuglednije naučne institucije iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i  Makedonije, poput Srpske akademije nauka i umetnosti - SANU, Beograd, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske - ANURS, Banja Luka, Srpske akademije obrazovanja - SAO, Beograd, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti - CANU, Podgorica i Sojuz na prosvetnite rabotnici Republike Makedonije, Skoplje.