Navigacija
Viber X logo

Formirana radna grupa koja će se baviti strateškim pitanjima u visokom obrazovanju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na tematskoj sjednici posvećenoj stanju u visokom obrazovanju u Republici Srpskoj održanoj 23. septembra, Vlada Republike Srpske  formirala je radnu grupu koja će se kontinuirano baviti  strateškim pitanjima u oblasti visokog obrazovanja, prije svega: racionalizacijom mreže visokoškolskih ustanova, kvalitetom nastave odnosno izjednačavanjem kriterijuma studiranja i polaganja ispita na javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama, iznalaženjem novih načina finansiranja te unapređenjem studentskog standarda.

Tematska sjednica Vlade Republike Srpske

Radnom grupom će predsjedavati ministri nauke i tehnologije Jasmin Komić i prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, a činiće je i predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, te više ministara u Vladi.

Premijer Vlade Reublike Srpske

U radnoj grupi su takođe predstavnici javnih univerziteta, Rektorske konferencije RS, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja, Unije studenata RS, Studentskog parlamenta, Republičkog savjeta za nauku i tehnologiju, Privredne komore RS i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.
Kako je u obraćanju novinarima nakon tematske sjednice istakla predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović radna grupa će u narednom periodu dati odgovore na pitanja veze visokog obrazovanja i nauke i veze visokog obrazovanja i tržišta rada, s obzirom da je Srpska suočena sa činjenicom da proizvodi dosta kadrova koji ne mogu da nađu svoje mjesto na tržištu rada.


Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić izjavio je da je na sjednici Vlade RS konstatovano da je broj visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj prerastao objektivne potrebe, te da to stanje treba mijenjati realizacijom zaključaka i prijedloga koji su izneseni na sjednici.