Navigacija
Viber X logo

Najava međunarodnog skupa na Jahorini na temu stresa kod drvenastih biljaka prouzrokovanog klimatskim promjenama

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci  na Jahorini će 14-18. oktobra 2013. godine biti održan međunarodni stručni skup na kome će se na temelju dosadašnjih istraživanja i saznanja šumarske nauke diskutovati o  efektima stresa koji kod biljaka uzrokuju: klimatske promjene, suša, toplotni talasi, niske ili visoke temperature, poplave i sl. Na skupu čije je zvanično otvaranje predviđeno za 15. 10. 2013. godine, u 9.00 časova, učestvovaće više od 90 učesnika iz 30 država, uglavnom sa prostora Evrope.

Konferencija na Jahorini realizuje se u okviru COST projekta pod nazivom „STReESS - Studying Tree Responses to extreme Events: a SynthesiS“, a treba da omogući povezivanje naučnika i olakša razmjenu podataka između organizacija koje predstavljaju učesnici ovog skupa.
Tokom svog boravka u Republici Srpskoj učesnici konferencije će 17. oktobra, u organizaciji Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci  i Nacionalnog parka „Sutjeska“, posjetiti prašumu Perućica. Gosti iz inostranstva će, isto tako, tokom svečane večere  koja je predviđena za 16. 10. 2013, u 19.30  časova imati priliku da se uz nastup  Kulturno-umjetničkog društva „Mladost“ sa Pala upoznaju i sa izvornim narodnim stvaralaštvom Republike Srpske.