Navigacija
Viber X logo

Održana treća sjednica Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci

Ekonomski fakultetOpšte

Na trećoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci (UO UNBL), održanoj u četvrtak  24.10.2013 godine, na dnevnom redu našlo se 15 tačaka. Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika sa prethodne sjednice UO UNBL održane 17.09.2013. godine, usvojen je Statut Poljoprivrednog fakulteta, uz zaključak da će član 17. ovog dokumenta biti upućen Senatu na razmatranje, budući da je riječ o akademskom pitanju za koje je nadležno ovo tijelo.
Takođe usvojen je i prijedlog Poljoprivrednog fakulteta da cijena školarine  na III ciklusu studija u školskoj 2013/2014. godini ostane ista kao i prethodne godine - 6.500 KM, te je donesena Odluka da novčana nagrada najboljim diplomiranim studentima, dobitnicima Zlatne plakete Univerziteta u Banjoj Luci u školskoj 2012/2013. godini iznosi 500 KM.

UO UNBL je  razmatrao i zahtjeve za pokretanje postupka javne nabavke i imenovanje komisije za javne nabavke: usluga stručnog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji Četvrtog paviljona za smještaj studenata i  javne nabavke robota sa dodatnom opremom za potrebe Mašinskog fakulteta, te je jednoglasno donesena odluka  da se u oba slučaja pokrene procedura javne nabavke, i imenovana je komisija.
Takođe, UO je donio odluku da se  pokrene procedura nabavke računara za potrebe Elektrotehničkog fakulteta iz sredstava koje je ETF ranije obezbijedio putem donacije, kao i postupak javne nabavke računara za potrebe Fakulteta političkih nauka. UO je zaključio da sredstva za nabavku opreme FPN treba obezbijediti iz vlastitih sredstava, te je  imenovao komisiju za javnu nabavku.

Upravni odbor je, takođe, razmatrao zahtjev Pravnog fakulteta za prenos novčanih sredstava za javnu nabavku, te je donesen zakljukač da se iz zajedničkih sredstava finansira 21 hiljada KM, a razlika iz vlastitih sredstava Pravnog fakulteta. Nakon razmatranja Dopunjenog izvještaja Komisije za utvrđivanje poslova, odnosno radnih mjesta sa pravom uvećanja osnovne plate, UO je odbio Dopunjeni izvještaj Komisije, uz zaključak da se formira nova komisija koja će izvršiti reviziju svih radnih mjesta sa pravom uvećanja  osnovne plate.

Na sjednici je takođe razmatrana  molba Medicinskog fakulteta za prodaju postojećeg i nabavku  novog putničkog automobila, te je data saglasnost da Fakultet izvrši prodaju putničkog automobila "Nubira", dok saglasnost za kupovinu novog automobila nije data.
Na dnevnom redu se potom našao zahtjev Mašinskog fakulteta za doznačavanje sredstava sa projekta „Stručna institucija za tehničke preglede vozila Republike Srpske“. Članovi UO su se složili da se Fakultetu retroaktivno isplate sredstva za finansiranje tekućih režijskih obaveza počevši od 1.1.2013, te da se odbiju svi drugi zahtjevi Fakulteta vezano za navedeni projekat. 

UO je na svojoj trećoj sjednici usvojio i Informaciju rektora Univerziteta o datim saglasnostima nastavnicima i saradnicima Univerziteta u Banjoj Luci za rad na drugoj visokoškolskoj ustanovi.

Raspravljajući o tekućim pitanjima, UO je donio i zaključke  da se upravljanje sportskom dvoranom u kampusu na jednogodišnjem nivou povjeri dekanu Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, te da se troškovi obnove godine za strane studente na Filozofskom fakultetu plaćaju proporcionalno broju nepoloženih ispita  i da osnovica za obračun bude visina školarine za strane studente.

Takođe, donesena je odluka da se poništi postupak dodjele ugovora pekari „Bakal“ iz Banje Luke za postavljanje montažno-demontažnog objekta za pripremu i prodaju pekarskih i konditorskih proizvoda, te da se nakon obezbjeđivanja UT uslova ponovo pokrene postupak i uputi javni poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora.

Predsjednik UO prof. dr Bogdan Zrnić i rektor prof. dr Stanko Stanić su na sjednici  informisali članove UO o aktivnostima u vezi rješavanja pitanja korištenja hotela „Krajina“ od strane UNBL.
Naime, rukovodstvo Univerziteta je, u skladu sa ranije preuzetom obavezom uspostavljanja konatakata sa nadležnim u Vladi RS, obavilo razgovor sa  ministrom trgovine i turizma Maidom Ibrišagić-Hrstić i dobilo obećanje da će ovo pitanje biti razmatrano na Vladi te da postoje veliki izgledi da će biti pozitivno riješeno.