Navigacija
Viber X logo

Posjeta partnera iz Norveške

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške g-đa Hege Ejklid (Hege Eiklid), predsjednica (Tone Bratteteig) i članovi (Sissel Ravnsborg, Jan Morritz Olsson) Glavnog odbora za projekte iz programa HERD (Programme in Higher Education, Research and Development in the Western Balkans), te predstavnici partnerskih institucija iz Norveške i Srbije boravili su na Univerzitetu u Banjoj Luci od 14-16.10.2013. godine.

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške u posjeti Univerzitetu

Tokom niza radnih sastanaka sa Rektorom Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stankom Stanićem, prorektorima, profesorima, saradnicima i studentima Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, zaposlenima u Univerzitetskom preduzetničkom centru i Inovacionom centru Banja Luka, predstavljeni su projektni rezultati, te razgovarano o narednim zadacima.

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške u posjeti Univerzitetu

Projekt iz oblasti robotske tehnologije skraćenog naziva  BANOROB (Bosnian-Norwegian research based innovation for development of new, environmental  friendly, competitive robot technology for selected target groups) predvodi Univerzitetski koledž iz Narvika, a učestvuju još Norveški univerzitet nauke i tehnologije (NTNU) iz Trondhajma, Inovacioni centar Banja Luka i kompanija PPM AS iz Trondhajma.


Laboratorija na MAšinskom fakultetu

Kao saradnici u Projektu pojavljuju se privredni subjekti iz Norveške, Republike Srpske i Srbije. Glavni cilj projekta je da doprinese industrijskom razvoju na području Zapadnog Balkana, obezbjeđujući bazu visokoobrazovanih kadrova u proizvodnom inženjerstvu, sa posebnim fokusom na robotiku i automatizaciju.

Drugi projekt iz ove oblasti namijenjen je stvaranju platforme za saradnju univerziteta i industrije u oblasti istraživanja i razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija, skraćenog naziva NORBAS (Norwegian-Bosnian-Serbian Cooperation Platform for University and Industry in ICT Reasearch and Development), a u projektu učestvuje i Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu.

Projekat NORBOTECH (Norwegian-Bosnian Technology Transfer) bavi se prenosom tehnologije, i ima za cilj da doprinese razvoju univerzitetskog obrazovanja usmjerenog ka razvoju inovacija i lakšem zapošljavanju.

 Studenti Mašinskog i Elektrotehničkog fakultet koji su boravili u Norveškoj

Svi pomenuti projekti podrazumijevaju boravak naših studenata na razmjeni i praksi u Norveškoj, te je tokom sastanaka članova Glavnog odbora za projekte iz programa HERD sa studentima Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci razgovarano o njihovim rezultatima i iskustvima koja su stekli tokom boravka u Norveškoj.