Navigacija
Viber X logo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je posjetio Univerzitet u Banjoj Luci i tom prilikom obišao novosagrađeni objekat Fakulteta političkih nauka (FPN) u kampusu Univerziteta, te objekat Arhitektonsko-građevinskog fakultet (AGF) koji je u izgradnji.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i rektor prof. dr Stanko Stanić
Izražavajući zadovoljstvo zbog završetka radova na novoj zgradi FPN-a, predsjednik Dodik je naglasio da je uspješno privođenje kraju ovog projekta utoliko značajnije što je realizovano isključivo sredstvima Vlade RS.
„Drago mi je što vidim da napori koje ulažemo u poboljšanje standarda u nastavi daju rezultat. Prilikom obilaska, mogli smo se uvjeriti da su stvoreni maksimalno dobri uslovi za nastavni proces na ovom fakultetu, a ništa manje ne očekujem ni na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu.
U narednom periodu usmjerićemo se na iznalaženje sredstava za završetak objekta ovog fakulteta i vjerujem da ćemo ga u što skorije vrijeme završiti.


U svakom slučaju radi se o velikom uspjehu i ovi projekti su dokaz da i u ovim ekonomski teškim vremenima nismo odustali od izgradnje i podrške univerzitetima i nastavnom procesu kao jednom od najvažnijih društvenih procesa“, istakao je predsjednik Dodik, podsjećajući da je za izgradnju objekta FPN-a Vlada RS izdvojila 6,5 miliona maraka, te da će otprilike ista suma biti potreba i za završetak AGF-a.
Rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Stanko Stanić zahvalio je predsjedniku RS na posjeti Univerzitetu, odnosno pomenutim fakultetima, ali i na sveukupnoj podršci republičkih institucija Univerzitetu u njegovoj namjeri da riješi pitanje smještajnih kapaciteta svojih organizacionih jedinica. Rektor je naglasio da stvaranje odličnih uslova za odvijanje nastave na fakultetima, kao što je ovdje slučaj, obavezuje studente i nastavni kadar da i oni daju svoj maksimum:
„FPN je najmlađi fakultet na našem Univerzitetu, sada će imati najbolje uslove, a onaj ko ima najbolje uslove od njega se traže i najbolji rezultati. Znajući kakavi su profesori i asistenti, kao i studenti na ovom fakultetu, nema dileme da će ovaj fakultet značajno doprinositi afirmaciji Univerziteta u Banjoj Luci i u budućnosti“


Dekan FPN-a, prof. dr Nenad Kecmanović je istakao da je završetak gradnje objekta Fakulteta veliki uspjeh ne samo za FPN, nego i za Univerzitet u Banjoj Luci i za visoko školstvo u RS: „Poslije velikog truda studenata i nastavnika, Vlade i resornih ministarstava, a prije svega predsjednika Republike, mi smo doveli do kraja ovaj projekat. Ostalo je još nešto malo završnih radova , ali su stvoreni svi uslovi da nastava počne 14. oktobra. Ovim su se stekli izuzetno povoljni uslovi i za nastavak i širenje naših aktivnosti. Pored četiri postojeća odsjeka, planiramo da otvorimo odsjek za međunarodne odnose , institut za društvene nauke, prostor za časopis, kao i za diplomatsku akademiju koja će postati stalni oblik rada, te niz drugih aktivnosti“.

Dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta prof. dr Milenko Stanković se takođe zahvalio predsjedniku Republike te podsjetio da se zgrada AGF-a, uz podršku Vlade RS, gradi po najvišim standardima u Evropi .“ Po mojim spoznajama, to će biti prva škola graditelja koja će biti građena po tim principima. Uporedo sa tim, provodimo niz vrlo značajnih projekata i naši studenti pokazuju jako dobre rezultate. Učimo od najboljih i trudimo se da postavimo takve standarde da će studenti iz Evrope dolaziti ovdje da se obrazuju, umjesto da mi idemo u Evropu“, istakao je dekan Stanković izražavajući očekivanje da će zgrada na kojoj se u narednih mjesec dana završava krov, sljedeće godine biti u potpunosti spremna da primi studente i nastavni kadar AGF-a.