Navigacija
Viber X logo

Studenti političkih nauka iz inostranstva posjetili Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Međunarodnog udruženja studeneta političkih nauka (The International Association for Political Science Students -IAPSS), u okviru studijskog putovanja po Bosni i Hercegovini, 4. oktobra su posjetili  Univerzitet u Banjoj Luci.

Oko 15 studenata različitih nacionalnosti koji dolaze sa različitih studijskih programa , uglavnom u oblasti političkih nauka, u posjetu BiH došli su sa namjerom da se podrobnije upoznaju sa procesom izgradnje institucija i očuvanja stabilnosti, sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom, posljedicama proteklog rata i budućim izazovima.

Profesor Miloš Šolaja

Boraveći na Univerzitetu u Banjoj Luci , gosti iz inostranstva su više o ovim i sličnim temama  mogli da čuju od profesora Fakulteta političkih nauka Miloša Šolaje. Tokom izlaganja održanog u sali za prezentacije Rektorata , Šolaja je između ostalog upoznao strane studente političkih nauka o trenutnom stanju u BiH kada je riječ o razvoju demokratije i izgradnji institucija, uz kratak osvrt na dešavanja od početka devedesetih i raspad bivše Jugoslavije, te nastanak BiH sa sadašnjim državnim ustrojstvom kao zajednice dva entiteta, do trenutne pozicije BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Studenti političkih nauka

Nakon pomenutog izlaganja studenti iz inostranstva su imali priliku da postavljaju pitanja, a posebno interesovanje su pokazali za ulogu pojedinih međunarodnih faktora , poput SAD i Evropske unije, kako u prošlosti- kroz proces uspostave mira u BiH i implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako i u aktuelnom trenutku, ali i  za njihovu potencijalnu ulogu u narednom periodu.
Osim u razgovoru sa  profesorom  Šolajom, strani studenti su o pitanjima  koja su ih interesovala diskutovali i sa kolegama sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci koji su takođe prisustvovali pomenutom predavanju u Rektoratu.