Navigacija
Viber X logo

Pomen poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru obilježavanja 38 godina rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci, danas su na spomen ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta položeni vijenci i upaljene svijeće,  dok je banjalučko sveštenstvo tim povodom služilo parastos.

Parastos poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci

Polaganju vijenaca na spomen ploču sa 87 urezanih imena studenata, asistenata i drugih radnika Univerziteta  koji su dali  živote u Odbrambeno - otadžbinskom ratu kao pripadnici VRS osim članova porodica poginulih i rukovodstva, nastavnog kadra i studenata Univerziteta, prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, te predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz. Vijence su položili i predstavnici Boračke organizacije Grada Banja Luka, Studentskog parlamenta UNBL, Unije studenata Republike Srpske, te Omladinskog Savjeta RS.

Rektor prof. dr Stanko Stanić

Obraćajući  se onima koji su došli da još jednom odaju počast studentima i radnicima Univerziteta čiji su životi ugrađeni u temelje Republike Srpske, rektor Stanko Stanić je istakao da  „ nema veće žrtve za otadžbinu Republiku Srpsku od one koju su dali studenti i radnici Univerziteta čija su imena urezana u spomen –ploču.




„Zato, poštovani studenti i profesori, svaki put kada prolazimo pored ove ploče treba da zastanemo za trenutak i poslušamo pitanja koja nam postavljaju ovi heroji, a pitaju nas kakvo je stanje u RS, kakvo je stanje na fakultetima i univerzitetima  i  u svim drugim sferama života,  jesmo li dostojni njihove žrtve u izvršavanju svakodnevnih obaveza. Njihova poruka glasi: nismo stvarali RS da bi se ona olako shvatila. Oni su stvarali Republiku Srpsku da bi srpski narod i ostali narodi koji je doživljavaju kao svoju otadžbinu bili sigurni u njoj. Oni nam poručuju da su nam ostavili Srpsku da bi je čuvali i razvijali“, naglasio je rektor Stanić dodajući da ćemo se ovim herojima najbolje odužiti tako što ćemo, svakodnevno radeći ono što radimo,  raditi u prilog dobrobiti i sreće Republike Srpske.