Navigacija
Viber X logo

Predavanje na temu „Procesuiranje predmeta ratnih zločina pred pravosuđem u Banjoj Luci”

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U saradnji sa Kancelarijom OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbijednost i saradnju) u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci dana 26.11.2013. godine održano je predavanje tokom kojeg su predstavljeni rezultati u procesuiranju ratnih zločina pred pravosudnim organima u Banjoj Luci.
 

Kroz program praćenja procesuiranja ratnih zločina pred pravosuđem na različitim nivoima u Bosni i Hercegovini (na nivou Bosne i Hercegovine, pravosuđe u Republici Srpskoj, u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine), misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini identifikovala je potrebu informisanja lokalne zajednice o predmetima koji su procesuirani.

 

U cilju upoznavanja studenata i akademske zajednice sa ovim rezultatima, studentima, asistentima i nastavnicima Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kao i studentima, asistentima i nastavnicima Visoke škole unutrašnjih poslova (pridružene članice Univerziteta u Banjoj Luci), obratili su se tužilac Branko Mitrović, Šef Odjeljenja za ratne zločine Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, Olga Lola Ninković, rukovodilac Odjeljenja za podršku svjedocima Okružnog suda u Banjoj Luci i Maja Đaković-Vidović, službenik za odnose s javnošću Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci.
 

Govorilo se o multidisciplinarnom pristupu i različitim aspektima rada na predmetima ratnih zločina, o psihološkoj podršci svjedocima u ovim postupcima, te o načinu i sadržaju komunikacije sa javnošću i pružanju informacija vezanih za ove predmete.

 

Nakon što su saslušali prezentacije, studenti su se aktivno uključili dajući svoje komentare i postavljajući pitanja predavačima, pokazavši da veoma dobro vladaju materijom o kojoj je bilo riječi, te da prate dešavanja iz oblasti o kojima je bilo riječi.