Navigacija
Viber X logo

Realizacija projekta „Tranziciona pravda na univerzitetima“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić primio je 25. novembra u posjetu predstavnika Norveškog helsinškog odbora  Ole Benny Lilleasa i Aleksandru Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj koji su ga upoznali sa dosadašnjim tokom realizacije projekta „Tranziciona pravda na univerzitetima“. Riječ je o projektu koji su 2010. godine pokrenule dvije pomenute nevladine organizacije uz podršku norveškog Ministarstva inostranih poslova, a podrazumijeva saradnju sa pet univerziteta u BiH kao i obuku grupe studenata  u oblasti tranzicione pravde.

Rektor prof. dr Stanko Stanić i predstavnik Norveškog helsinškog odbora  Ole Benny Lilleasa

Univerzitet u Banjoj Luci je na početku realizacije ovog projekta prihvatio učešće u njemu, te je kao svog predstavnika u Projektnom upravnom timu  imenovao prof. dr Miodraga Živanovića sa Filozofskog fakulteta, koji je takođe prisustvovao sastanku. Kao predstavnik studenata sastanku je prisustvovala  Jovana Kljajić, student novinarstva na Fakultetu političkih nauka koja je već prošla kroz specijalizovanu obuku organizovanu za studente prava, političkih nauka, sociologije, žurnalistike i filozofije.

Rektor prof. dr Stanko Stanić, predstavnici Norveškog helsinškog odbora, Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj i prof. dr Miodrag Živanović

S obzirom da Projekat ima za cilj da se stvore preduslovi za uključivanje sadržaja o tranzicijskoj pravdi kroz zvanične studijske programe univerziteta u BiH, predstavnici Helsinškog odbora Norveške i Republike Srpske su tokom sastanka zatražili podršku rektora Stanića u realizaciji navedenog cilja. Pozdravljajući njihove dosadašnje napore na planu obuke studenata u oblasti tranzicione pravde , rektor je obećao punu podršku u daljoj realizaciji ovog projekta na Univerzitetu u Banjoj Luci.