Navigacija
Viber X logo

Svečanom akademijom proslavljen 38. rođendan Univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja 38 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci 7. novembra, u Narodnom pozorištu Republike Srpske održana je svečana akademija kojoj su prisustvovale brojne ugledne zvanice iz akademskog, javnog i političkog života Republike, te predstavnici univerziteta zemalja u okruženju.

Svečanom akademijom proslavljen 38. rođendan Univerziteta

Osvrćući se na proteklih 38 godina, rektor prof. dr Stanko Stanić je u svojoj svečanoj besjedi istakao da „se od samog osnivanja Univerziteta od njega očekivalo da bude ključni faktor razvoja privrede cijelog prostora bosanske krajine, što je ova visokoškolska ustanova tokom godina i opravdala.

Rektor prof. dr Stanko Stanić u svojoj svečanoj besjedi

"Vremenom Univerzitet u Banjoj Luci je izrastao u respektabilnu visokoškolsku ustanovu na kojoj danas studira 17,500  studenata, predaje 1267 nastavnika i saradnika i na kojoj je diplome steklo 28.104 studenata, 1127 magistara, dok je 438 kandidata odbranilo doktorske disertacije. „Kroz ovih nekoliko cifara može se spoznati šta je značio Univerzitet u Banjoj Luci našoj sredini i kakvo je očekivanje i od ove i od drugih visokoškolskih ustanova u onome što se zove prosperitet  Republike Srpske“, istakao je rektor, dodajući da blagostanje jedne zemlje, prije svih drugih faktora, zavisi od broja obrazovanih ljudi, njihovog znanja i karaktera, a prioritet i misija Univerziteta jeste da se stvara upravo takav kadar koji će svojim znanjem i sposobnostima doprinositi dobrobiti i sreći zajednice.

Hor Akademije umjetnosti

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili i čestitali dan Univerziteta i Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Vladimir Bumbaširević, Rektor Univerziteta u Beogradu i predsjednik Konferencija univerziteta Srbije – KONUS, čiji je pridruženi član i Univerzitet u Banjoj Luci, zatim Dževad Zečić, predsjednik Rektorske konferencije BiH, Žarko Pavić rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka, te Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Obilježavanje 38. rođendana Univerziteta u Banjoj Luci bila je jedinstvena prilika da se uruče priznanja najboljim diplomiranim studentima svih 16 fakulteta Univerziteta i Visoke škole unutrašnjih poslova. Priznanja su dobili: Sanja Bobrek, Akademija umjetnosti (prosjek 9,92); Božana Baćić, Arhitektonsko-građevinski fakultet (9,81); Zvjezdana Bošnjak, Ekonomski fakultet (9,50); Đorđe Lekić, Elektrotehnički fakultet (9,70); Bojan Maljurić, Mašinski fakultet (9,16); Milica Gajić, Medicinski fakultet (9,53); Zorana Popović, Poljoprivredni fakultet (9,34); Irena Radić, Pravni fakultet (9,20); Marko Đukanović, Prirodno-matematički fakultet (9,87); Vladimir Banović, Rudarski fakultet (8,59); Anđelka Vuković, Tehnološki fakultet (9,29); Dragana Misita, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta (9,08); Borislav Vukojević, Fakultet Političkih nauka (9,86); Gordana Lovrić, Filozofski fakultet (10,0); Branka Biljanović, Filološki fakultet (9,93); Slavica Pjekni, Šumarski fakultet (9,07); te Gordana Šakotić, Visoka škola unutrašnjih poslova (9,64). Posebna priznanja za istaknute rezultate u oblasti nauke i umjetnosti dobili su Dajan Javorac, sa Akademije umjetnosti, te studenti Elektrotehničkog fakulteta  Univerziteta u Banjoj Luci Vedran Jovanović,  Slobodan Milutinović i  Filip Savić. Svečana akademija upotpunjena je prigodnim umjetničkim programom „Univerzitet - sa naukom u svijet“ koji su osmislili i izveli zaposleni i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.