Navigacija
Viber X logo

Centar za podršku studentima sa invaliditetom Univerziteta obilježio Dan osoba sa invaliditetom i Dan volontera

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Centar za podršku studentima sa invaliditetom Univerziteta u Banjoj Luci, organizovao je 5. decembra u prostorijama Centra prigodnu svečanost povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i 5. decambra- Dana volontera. Osim studenata koji koriste usluge Centra, manifestaciji su prisutvovali i predstavnici rukovodstva Univerziteta , kao i republičkih i gradskih udruženja osoba sa invaliditetom.

Studenti sa invaliditetom

Uz pojašenje da se dva pomenuta datuma obilježavaju zajedno upravo iz razloga što se Centar oslanja na rad volontera, stručni saradnik Centra Saša Grbić je ukratko predstavio aktivnosti koje se u centru provode, te zahvalio Univerzitetu na razumijevanju i podršci u realizaciji tih aktivnosti.

Studenti sa invaliditetom

Ispred Univerziteta prisutnima se obratio prorektor za nastavu prof. dr Simo Jokanovoć koji je naglasio da se rukovodstvo Univerziteta iskreno trudi da izađe u susret zahtjevima studenata sa posebnim potrebama. „Naš glavni zadatak je da uključimo što više studenta sa invaliditetom u ovaj Centar kako bi im on bio od koristi u lakšem savladavanju svih izazova sa kojim se suočavaju tokom školovanja, odnosno da stvorimo jedan ambijent u kome će se oni osjećati ugodno“, istakao je prorektor Jokanović, podsjećajući da je uključivanje što većeg broja ovih studenata u nastavne, ali i u naučne procese na Univerzitetu cilj i aktuelnog Tempus projekta „Jednake mogućnosti za studente s posebnim potrebama u visokom obrazovanju” koji se realizuje na  Univerzitetu u Banjoj Luci , kao i na drugim univerzitetima u BiH.

Tokom manifestacije posjetioci su u prostorijama Centra mogli pogledati izložbu pomagala koje je Centar dobio putem pomenutog TEMPUS projekta “, kao i  igrano-dokumentarni film „Susret“, te uživati u  muzičko – dramskom programu u organizaciji i izvođenju članova Centra, te republičke i gradske organizacije slijepih i slabovidih lica.