Navigacija
Viber X logo

Održana 4. sjednica Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Četvrta sjednica Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci održana je u utorak 10. decembra 2013. godine. Na sjednici su verifikovani mandati imenovanih članova- predstavnika osnivača u Upravnom odboru, a riječ je o prof. dr Mihajlu Markoviću, prof. dr Mirku Rakoviću i dr Predragu Raosavljeviću koji je, tajnim glasanjem na sjednici, jednoglasno izabran za zamjenika predsjednika UO. 

Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika sa 3. sjednice Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci održane 24.10.2013. godine, UO je razmatrao Izvještaj o finansijskom poslovanju Univerziteta za period 01.01.-30.09.2013. godine.

Poslije opširene diskusije, izvještaj je jednoglasno usvojen, uz zaključak da se od organizacionih jedinica Univerziteta traži poštovanje Pravilnika o sticanju i korištenju vlastitih sredstava i ostalih pravnih akata kojima je predviđena obaveza fakulteta u vezi sa razmatranjem i usvajanjem finansijskog izvještaja, te da izvještaje o svom finansijskom poslovanju dostavljaju ubudeće Upravnom odboru. 

UO je razmatrao i prihvatio Analitički pregled Ugovora o saradnji Univerziteta u Banjoj Luci sa drugim visokoškolskim ustanovama koji je na zahtjev UO pripremila prorektorica za međunarodnu saradnju UNBL prof.dr Valerija Šaula. 

Takođe, usvojen je i Pravilnik o zaštiti od požara, dok je tačka dnevnog reda- razmatranje i usvajanje Prijedloga pravilnika o održavanju zaštićenog područja za upravljanje resursima „Univerzitetski grad“ skinuta sa dnevnog reda dok se ne obave dodatne konsultacije. 

UO je na svojoj četvrtoj sjednici donio više odluka o pokretanju postupka javne nabavke i imenovanju komisije za javne nabavke i to: javne nabavke kolektivnog osiguranja zaposlenih i studenata i kolektivnog osiguranja imovine Univerziteta u Banjoj Luci; opreme u okviru TEMPUS projekta za potrebe Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu; gasnog hromatografa za potrebe Poljoprivrednog fakulteta; te računarske opreme za potrebe Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.
Nakon razmatranja Zahtjeva za nabavku dodatne istraživačke opreme za potrebe Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci u sklopu projekta „Modernizacija Univerziteta u Banjoj Luci“ po kreditu Vlade Austrije, donesena je odluka da UO odobri objavljivanje javnog poziva za nabavku opreme za potrebe Medicinskog fakulteta u vrijednosti do 160 hiljada evra. Uz to, donesen je zaključak da koordinator projekta do naredne  sjednice UO pripremi i dostavi na razmatranje ovom organu, informaciju o dosadašnjoj realizaciji projekata po kreditu Vlade Austrije. 

Upravni odbor je usvojio i zahtjev koordinatora projekta „Stručna institucija za tehničke preglede vozila Republike Srpske“ prof. dr Bože Važića za kupovinu osnovnih sredstava i javnu nabavku 20 bezbjednosnih stolica. 

Na istoj sjednici, Upravni odbor je usvojio i odluke o zaključivanju: Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između Tehnološkog fakuleta Univerziteta u Banjoj Luci i Visoke škole strukovnih studija - Beogradska politehnika iz Beograda; Posebnog sporazuma o saradnji između Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske; Sporazuma o saradnji između Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Akademije umjetnosti Univerziteta Alfa iz Beograda; Memoranduma o saradnji između Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Fakulteta za umjetnost i dizajn Univerziteta Bauhaus-Universitat Weimar iz Njemačke; te Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i javne ustanove „Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske“ Banja Luka. 

U nastavku sjednice donesena je Odluka o stipendiranju četiri studenta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i to u mjesečnom iznosu od 300 KM, te je zatraženo od Studentskog parlamenta UNBL da za jednu od narednih sjednica UO pripremi elaborat za formiranje fonda iz kojeg bi se pomagali socijalno ugroženi studenti. 

Upravni odbor je, takođe,  donio odluku o davanju saglasnosti Elektrotehničkom fakultetu za zaključivanje Protokola o naučno-tehničkoj i poslovno-tehničkoj saradnji sa Institutom RT-RK iz Novog Sada, te o imenovanju Marija Milanovića za člana Upravnog odbora Fondacije ICBL. Isto tako, prihvaćen je prijedlog Pravnog fakulteta da se poveća koeficijent nastavnicima stranog jezika i vještina, odnosno da se on izjednači sa koeficijentom višeg asistenta. 

Nakon razmatranja zahtjeva za instrukciju Poljoprivrednog i Filozofskog fakulteta u vezi primjene Troškovnika Univerziteta u Banjoj Luci u školskoj 2013/14. godini, UO je dao tumačenje da se Troškovnik ne može retroaktivno primjenjivati , odnosno da se on odnosi samo na studente koji su upisali studije nakon stupanja na snagu ove odluke. 

Zahtjev Pravnog fakulteta za stavljanje van snage Odluke Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci, broj: 03/04-3.1882-7/13 od 17.09.2013. godine, Upravni odbor nije prihvatio, dok je donošenje odluke u vezi žalbe Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta na Odluku Disciplinske komisije, broj: 04-2-2399-10-7/13 od 19.11.2013. godine ostavljeno za narednu sjednicu UO. 

Nakon razmatranja informacija o formiranju Radne grupe za reviziju utvrđenih radnih mjesta sa pravom uvećanja osnovne plate, UO je imenovao nove članove Radne grupe koja bi do 1. 3. 2014. trebala da završi reviziju navednih radnih mjesta. 

Takođe, UO je na svojoj četvrtoj sjednici  usvojio  prigovor Mašinskog fakulteta na Odluku Upravnog odbora, broj: 03/04-3.3676-11/13 od 24.10.2013. godine, dok je prigovor na Odluku UO, broj: 03/04-3.3676-14/13 od 24.10.2013. godine, odbačen.