Navigacija
Viber X logo

Predstavljena elektronska baza podataka istraživača i naučnoistraživačkih organizacija

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Republički savjet za nauku i tehnologiju i Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, na konferenciju za novinare održanoj 10. decembra u Administartivnom centru Vlade RS, predstavili su E-CRIS.RS bazu podataka istraživača i naučnoistraživačkih organizacija.

Ova baza podataka omogućiće istraživačima i naučno-istraživačkim organizacijama da predstave svoj rad, te da se povezuju sa istraživačima iz cijelog svijeta na zajedničkim projektima. S druge strane, zahvaljujući ovoj bazi, različite kompanije ili organizacije moći će za svoje potrebe da pronaću istraživače i naučno-istraživačke institucije koje će angažovati na izradi određenih proizvoda ili usluga za tržište.

Predstavljena elektronska baza podataka istraživača i naučnoistraživačkih organizacija

Na pomenutoj prezentaciji pomoćnik ministra Siniša Marčić rekao je da je trenutno u bazu upisano 996 istraživača i 63 organizacije iz Srpske. "U kasnijoj fazi upis u E-CRIS.RS biće uslov za kandidovanje za sredstva koja dodjeljuje Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske", rekao je Marčić i dodao da će u ovu bazu podataka biti upisivani i realizovani projekti.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović-Zečić pojasnila je da će publikacije domaćih autora, zahvaljujući uvezanosti E-CRIS.RS baze sa COBISS.RS sistemom /Cooperative Online Bibliographic System & Service/ omogućiti dostupnost na međunarodnom nivou.

Zečićeva je naglasila da je učešćem Republike Srpske u COBISS.RS sistemu, za šta je ugovor i zvanično potpisan u septembru, faktički vraćena jedna od nadležnosti sa nivoa BiH na Srpsku, odnosno osigurano je ravnopravno predstavljanje zapisa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Predsjednik Republičkog savjeta za nauku i tehnologiju Gordana Đurić rekla je će E-CRIS.RS baza podataka osigurati da se izbor nastavnog kadra na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj obavlja prema tačno utvrđenim baznim podacima, a ne prema proizvoljnim navodima kandidata.

Ona je dodala da će uopšte E.CRIS.RS baza podataka omogućiti da naučni rad bude vidljiviji u funkciji sveukupnog razvoja društva.