Navigacija
Viber X logo

Promocija stipendija programa ERASMUS MUNDUS na Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dana 06.12.2013. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci je održana promocija stipendija iz programa Erasmus Mundus.

Erasmus Mundus promotivna turneja

Prvi dio promocije podrazumijevao je „sajam stipendija“, tokom kojeg su studenti mogli da dobiju pisane materijale i informacije iz prve ruke o mogućnostima ostvarivanja akademske mobilnosti, tj. boravka na univerzitetima iz država članica Evropske unije, od predstavnika tih visokoškolskih ustanova.
To su univerziteti iz  Italije (Univerzitet La Sapienza iz Rima), Švedske (Univerzitet iz Lunda), Bugarske (Univerzitet Sv. Kliment Ohridski iz Sofije), Belgije (Univerzitet iz Genta) i Austrije (Univerzitet Karl Franc iz Graca).

Erasmus Mundus promocija

    Sala za prezentacije u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci bila je premala da primi sve zainteresovane studente, saradnike i nastavnike koji su željeli da se upoznaju sa uslovima i načinom prijave za stipendije. U tome su im pomogle veoma korisne informacije koje je u uvodnom izlaganju prezentovao g. Adnan Rahimić, stručni saradnik za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu (univerziteta ko-koordinatora sličnog programa u kojem je na poziv Univerziteta Karl Franc iz Graca, Univerzitet u Banjoj Luci učestvovao kao partner tokom prošle godine).
Svoja iskustva sa publikom podijelile su i tri korisnika stipendija ovog programa koji su dio svog akademskog obrazovanja proveli na univerzitetima u Češkoj Republici i Italiji.

Erasmus Mundus promocija

Univerzitet u Banjoj Luci u programu Erasmus Mundus učestvuje od akademske 2011/12. godine. Do sada je u programu uspješno učestvovalo 22 studenata, 5 zaposlenih nastavnika/saradnika i 1 službenik iz administracije Univerziteta u Banjoj Luci.
Uspjeh našeg univerziteta da se uključi u ovaj i druge programe zavisi i od kvaliteta naših studenata i osoblja, te kvaliteta informacija koje će oni dobiti u cilju pripreme za podnošenje prijave.

Erasmus Mundus promocija

Ovaj  događaj na našem univerzitetu bio je doprinos što boljoj pripremi za učešće u projektu ali i dokaz da se kod studenata i osoblja sve više razvija interes i želja da dio svog studija/rada provedu na nekom od univerziteta u Evropi, te tako obogate svoje akademsko i lično iskustvo, steknu nova znanja i vještine, a posebno znanje nekog od stranih jezika.