Navigacija
Viber X logo

Promovisana monografija NEDOSANJANI SAN O IZRAELU, VJERA, LJUBAV I NADA

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Akademije nauka i umjetnosti RS (ANURS), Univerziteta u Banjoj Luci i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta (AGF), u Banjaluci je 30. decembra promovisana monografija pod nazivom NEDOSANJANI SAN O IZRAELU, VJERA, LJUBAV I NADA, iskustva, impresije i vizije graditelja o zemlji na tri mora.

Promocija monografije NEDOSANJANI SAN O IZRAELU, VJERA , LJUBAV I NADA

Riječ je o publikaciji nastaloj kao rezultat studijske posjete mladih graditelja, studenata, profesora i asistenata Arhitektonsko-građevinskog fakulteta državi Izrael, koji su svoja iskustva i impresije po povratku pretočili u pomenutu monografiju.
Na promociji organizovanoj u pepunoj Velikoj sali ANURS-a, u ime pomenutih organizatora i ujedno izdavača monografije, te u ime autorskog tima sačinjenog od 17 graditelja, prisutne je pozdravio dekan AGF-a prof. dr Milenko Stanković. On je istakao da je monografija rezultat timskog rada mladih graditelja iz Banje Luke koji su doživljena iskustva i emocije o Izraelu pretočili u pisani dokument kroz koji su ponuđena nova saznanja korisna za graditeljsku struku na ovom prostoru, ali i mnoge manje poznate informacije o samom Izraelu. „Sadržaj je koncipiran tako da na popularan način daje korisne informacije i savjete za put i boravak u ovoj dalekoj zemlji, ali je akcenat ipak stravljen na oblast graditeljstva i vodene resurse“, istakao je dekan Stanković, izražavajući očekivanje da će stečena praktična iskustva iz Izraela putem monografije biti prenesena nadležnim institucijama u RS, akademskoj zajednici i široj javnosti kako bi ona bila iskorištena na najbolji mogući način.

Akademik prof. dr Rajko Kuzmanović  Senator Arie Livne

Govoreći o monografiji, jedan od recenzenata, akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, je naglasio da sam njen naziv govori iz kakvog entuzijazma i ljubavi mladih graditelja je ona nastala: „Kada čitajući uđemo u meritum teksta, onda nam se nameće zaključak da je on nastao iz duše, a ne iz teškog i dugotrajnog promišljanja i metodoloških kombinacija. To knjizi daje poseban kvalitet, edukativnost i privlačnost, a s druge strane razvija snažna osjećanja i ljubav prema izraelskom narodu i njihovoj državi''.

Akademik prof. dr Drago Branković je naglasio da je kroz cijeli tekst monografije vidljiva neiscrpna želja autora , budućih i sadašnjih graditelja, da pomognu RS nudeći nove metode i praktična iskustva iz države Izrael: „Knjiga doprinosi proširivanju teorijskih saznanja i praktičnih iskustava iz više graditeljskih oblasti, a posebno hidrogradnje, regulacije vodotoka, tretmana otpadnih voda i upravljanja vodenim resursima. Mladi graditelji puni entuzijazma i doživljenih impresija sa studijskog putovanja ostvarili su san i ovim bilješkama hrabro iskoračili u budućnost“, poručio je profesor Branković.
Prisutnima se obratio i šef Privrednog predstavništva RS u Izraelu, senator Arie Livne, uz čiju nesebičnu podršku je i organizovana studijska posjeta ovoj zemlji, te se posebno zahvalio mladim autorima na njihovom trudu i nastojanju da svoje impresije i saznanja o Izraelu pretoče u monografiju i učine ih dostupnim široj javnosti u Republici Srpskoj. Podsjećajući na odlične odnose između Izraela i Republike Srpske u svim oblastima, on je istakao da je ova monografija još jedna doprinos jačanju saradnje i prijateljskih veza dva narode.