Navigacija
Viber X logo

Studentska konferencija o korupciji

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Unije studenata Republike Srpske, Visoke škole unutrašnjih poslova i Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, u ponedjeljak, 9. decembra, u amfiteatru Visoke škole, održana je studentska konferencija o korupciji pod nazivom „Korupcija je problem, a ne pojava“. Obrazlažući naziv konferencije, predsjednik organizacionog odbora  Branko Petrović, koji je ujedno šef univerzitetskog antikorupcionog tima i student ombudsman, na otvaranju konferencije  je istakao da je ovaj naziv izabran namjerno kako bi se ukazalo na koji način treba da bude shvaćena korupcija.
„Cilj ove konfencije nije samo da ukažemo na konkretne primjere korupcije, nego i da ponudimo konkretna rješenja, ali i da utičemo na podizanje svijesti da je korupcija problem koji treba rješavati“, istakao je Petrović.

Pozdravni govor na Studentskoj konferenciji o korupciji

Učesnike i goste konferencije pozdravio je i direktor Visoke škole unutrašnjih poslova mr Duško Pena koji je istakao da je na studentima ove škole velika odgovornost kada je riječ o bavljenju problemom  korupcije.
„ Vi se danas na ovaj način  bavite indirektno ovim problemom, ali za godinu ili dvije bićete u prilici da direktno utičete na smanjenje korupcije“, poručio je direktor Pena, dodajući da pred ovim problemom ne treba zatvarati oči budući da je prisutan u svim sferama života.

Studenti na konferenciji o korupciji

Da se o korupciji treba javno govoriti i raditi na rješavanju svakog pojedinačnog slučaja, složio se u svom obraćanju i predsjednik Unije studenata Predrag Govedarica, precizirajući da u slučaju univerziteta to podrazumijeva da se moraju razotkriti pojedinici skloni korupciji, imenom i prezimenom, čime bi se ujedno skinula ljaga sa univerziteta u cjelini, budući da je iz dosadašnje prakse vidljivo da se u javnosti  sklonost  koruptivnom djelovanju pojedinih  nastavnika predstavlja kao sklonost  korupciji  institucije u kojoj taj nastavnik radi.

Učesnici Studentske konferenciji o korupciji

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedila su predavanja i izlaganja o korupciji studenata Visoke škole unutrašnjih poslova, kao i  studenata drugih  fakulteta  univerziteta u Banjoj Luci i u Istočnom Sarajevu. Izlaganjima je obuhvaćena korupcija u raznim oblastima, počevši od obrazovanja, odnosno korupcije na ispitima i prilikom upisa, kao i nepotizma u obrazovanju, preko korupcije u tužilaštvu, sudstvu, javnoj upravi, javnim nabavkama, zdravstvu..., do nepotizma prilikom zaposlenja i političke korupcije.
Po završetku izlaganja, uslijedila je diskusija o prijedlozima za rješavanje problema korupcije, te dodjela certifikata i zahvalnica  učesnicima konferencije i svima onima koji su doprinijeli njenom uspješnom organizovanju.