Navigacija
Viber X logo

Svečano obilježeno 17 godina Arhitektonsko-građevinskog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom i promocijom diplomiranih inženjera, magistara tehničkih nauka i mastera arhitekture, Arhitektonsko-građevinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je 13.12. 2013. godine obilježio 17 godina postojanja i rada. 

 

Nakon pozdravnih riječi upećenih uglednim zvanicama i diplomiranim inženjerim, magistrima i masterima, dekan AGF-a Milenko Stanković podsjetio je na najznačajnija dostignuća ove visokoškolske ustanove od osnivanja do danas, kao i na aktuelne projekte, poput izgradnje nove zgrade fakulteta u kojoj će se obrazovati graditelji po najvećim evropskim standardima. „Do unazad sedam godina AGF nije imao nijednog magistra ni doktora nauka, danas ima 19 magistra i 12 doktora nauka, a fakultet iz godine u godine unapređuje nastavni proces“, rekao je dekan, naglašavajući da je značajan doprinos unapređenu tog procesa dalo resorno ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije uz čiju podršku je potpisan sporazuma sa Institutom za ispitivanje materijala i konstrukcija RS, koji je rezultirao formiranjem tri laboratorije. 

Dekan  je istakao da je posebno ponosan na uspjehe koje ostvaruju studenti Fakulteta, za šta su dokaz brojne studijske posjete, učešće na kongresima i takmičenjima međunarodnog karaktera: „S druge strane AGF je poznat po tome što vodi brigu o svojim studentima i nakon sticanja diplome. Primjera radi, zahvaljujući zajedničkim naporima nas na Fakultetu i bivšeg i sadašnjeg direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, zaposleno je 19 diplomiranih inženjera geodezije, a raspisan je konkurs za još 20“. On je naglasio da AGF učestvuje u brojnim međunarodnim projektima, da ima zaključene ugovore sa prestižnim stranim fakultetima i institutima: „Učili smo i učimo od najboljih, pa smo vođeni tom idejom, otišli i u studijsku posjetu Izraelu i za svega nekoliko mjeseci, prije svega uz neizmjernu podršku našeg dragog prijatelja, senatora Arija Livnea, uspjeli smo da dođemo do monografije o Izraelu koja će uskoro biti predstavljena javnosti“. 
 

U ime profesora i studenata ostalih fakulteta Univerziteta, profesorima, asistentima i studentima AGF-a, 17 rođendan čestitao je rektor Univerziteta Stanko Stanić. „Čestitam vam na uspjesima koje ste postizali tokom ovih 17 godina. Posebno mi je zadovoljstvo što mogu da čestitam mladim kolegama kojima će danas biti uručene diplome. Kao što reče dekan, na početku kada ste došli poželio vam je dobrodošlicu, danas kada vam uručuje diplome, dekan vam nije rekao doviđenja sa ovog fakulteta, nego do viđenja na novim studijskim programima na ovom fakultetu, na novim seminarima i simpozijumima, master studijima i doktoratima. Drugim riječima, pozivamo vas da ostanete dio ove akademske zajednice“, poručio je rektor. 

Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić je u svom obraćanju istakla da je posebno srećna što na obilježavanju 17 godina Fakulteta vidi toliko mladih lica koja su puna želje da uče i usavršavaju se : „Ja kao ministar i vaš dekan, zajedno sa nekolicinom profesora, ujedinili smo se oko ideje da se teorijska znanja stečena na ovom fakultetu nadograde kroz praksu, pa je kao rezultat toga zaključen ugovor sa Institutom za ispitivanje materijala  i konstrukcija, a sada je u fazi zaključivanje ugovora i sa Urbanističkim zavodom. Meni je želja i interes uspostava jakih veza između republičkih institucija i visokog školstva, jer  mi bez pameti i znanja ne možemo“, istakla je Srebrenka Golić, izražavajući nadu da će Fakultet svoje  punoljetstvo proslaviti u novom objektu. 

Šef privrednog predstavništva RS u Izraelu, senator Arie Livne čestitajući 17 rođendana Fakulteta, iskoristio je priliku da zahvali dekanu i studentima koji su posjetili Izrael i izdali monografiju: „ Hvala vam i u moje i u ime jevrejskog naroda. Vaše prijateljstvo nam puno znači“, naglasio je Livne, poručujući  novopečenim diplomcima da su oni buduća elita ove zemlje i ujedno nada u bolje dane. 

Nakon uvodnih obraćanja, dekan Stanković je uručio priznanja Srebrenki Golić i Ariju Livnea za poseban doprinos i podršku razvoju AGF-a, a uručeno je i više zahvalnica onima koji su pomogli razvoju i unapređenju Fakulteta.


U sklopu obilježavanja 17 godina postojanja i rada, dva dana ranije AGF je organizovao dobro posjećen okrugli sto na temu "Evaluacija srednjoškolskog uspjeha i kvalifikacionog ispita na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci tokom 2012. i 2013. godine". 

Narednih dana, tačnije u četvrtak 19. decembra, sa početkom u 9.30 časova, u Konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, AGF će organizovati jednodnevni naučni skup pod nazivom „Savremene metode adaptacije urbanih sredina na klimatske promjene – inovacije u planiranju razvoja i projektovanje“, a do kraja mjeseca planirana je i promocija časopisa „AGG+ časopis za arhitekturu, građevinarstvo, geodeziju i srodne naučne oblasti“ , te promocija monografije "NEDOSANJAN SAN OIZRAELU- VJERA, LJUBAV I NADA iskustva, impresije i vizije graditelja o zemlji na tri mora".