Navigacija
Viber X logo

Održana 5. sjednica Upravnog odbora Univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Peta sjednica Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci održana je 27. januara 2014. godine. Na sjednici je usvojen Izvještaj o sprovedenoj akreditaciji Univerziteta u Banjoj Luci, uz zaključak da mjere za uklanjanje nedostataka navednih u preporukama Agencije za akreditaciju RS trebaju biti uvrštene u Program rada Univerziteta za 2014. godinu koji će se naći na sljedećoj sjednici UO.

Na sjednici je, nakon opširne rasprave, usvojen i predloženi Finansijski plan Univerziteta u Banjoj Luci za 2014. godinu, dok će Plan javnih nabavki UNBL za 2014. godinu biti razmatran na sljedećoj sjednicu UO.

UO je na istoj sjednici donio i odluku o pokretanju postupka zajedničke javne nabavke sredstava za čišćenje i održavanje higijene za potrebe organizacionih jedinica Univerziteta u Banjoj Luci, te je imenovao komisiju za javne nabavke.

Takođe, donesena je Odluka o zaključivanju ugovora o poravnanju duga između Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Demofesta d.o.o. Banja Luka, te je ETF-u data sglasnost za potpisivanje ugovora o zakupu istog prostora sa drugim zakupcem.

UO je donio i više odluka o zaključivanju ugovora i sporazuma o saradnji i to: Ugovora o saradnji između Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakuleta Univerziteta u Banjoj Luci i šest partnera iz Crne Gore, Makedonije, Turske i Federacije BiH; Ugovora o saradnji između Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Odsjeka za fiziku, matematiku i tehničke nauke Univerziteta Hemijske tehnologije i metalurgije iz Sofije; Sporazuma o realizaciji projekta razvijanja zajedničkog master studija „Zemljišni i imovinski menadžment“ između Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Odsjeka za geodeziju i imoninski menadžment Univerziteta primjenjenih nauka TFH Georg Agricola iz Bohuma (Njemačka), Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Podgorici; te Sporazuma o realizaciji projekta „Saradnja i izgradnja kapaciteta u primjeni Štokholmske konvencije u Bosni i Hercegovini“ između Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Norveškog instituta za istraživanje vode (NIVA).
Istovremeno, Sporazum o saradnji između Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci i Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru vraćen je Senatu, dok je razmatranje Posebnog sporazuma o saradnji između Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci i Poljoprivrednog instituita RS, ostavljeno za narednu sjednicu UO.

Nakon diskusije, za narednu sjednicu ostavljeno je i razmatranje žalbi na Rješenje Rektora Univerziteta o odbacivanju zahtjeva za isplatu jubilarne nagrade koje je podnijelo 12 nastavnika i saradnika, uz obavezu da se članovima UO do naredne sjednice dostavi detaljan izvještaj za svaki od 12 predmeta koji će sadržavati i podatke o datumu sticanja prava na jubilarnu nagradu i datumu podnošenjaa zahtjeva kao i odgovora na zahtjev, na osnovu čega bi bilo vidljivo da li je pravo na isplatu jubilarne nagrade u konkretnim slučajevima zastarjelo ili ne.

U nastavku sjednice uslijedilo je razmatranje žalbi Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i doc. dr Radenka Višnjića na Odluku Disciplinske komisije broj: 04-2-2399-10/13 od 19.11.2013. godine. UO je djelimično uvažio žalbu AGGF-a i odbacio žalbu doc. Dr Višnjića: neopravdani izostanci sa posla doc.dr Višnjića su okvalifikovani kao teža povreda radne obaveze, te je određena disciplinska mjera umanjenja mjesečne plate za 20 odsto u trajanju od tri mjeseca.

Takođe, UO je razmatrao i Prigovor doc. dr Tihomira Latinovića po punomoćniku Goranu Mariću, advokatu iz Banja Luke protiv Zaključka Disciplinske komisije, broj: 01/04-2.2535-5/13 od 10.12.2013. godine, te je donesna odluka da se ovaj prigovor odbije i potvrdi prvostepena odluka disciplinske komisije.

Nakon razmatranja prigovora prof. dr Bože Važića i prof. dr Snežane Petkovića u jednom slučaju, te doc. dr Valentine Golubović-Bugarski, prof. dr Gordane Globočki-Lakić, prof. dr Mladena Todića, doc. dr Živka Pejašinovića i Gorana Jotić, dipl. inž.mašinstva u drugom slučaju, na Obavještenje rektora, broj: 01/04-2-4290/13 od 11.11.2013. godine o raskidu Ugovora o autorskom radu, UO je usvojio navedene prigovore, te je donio odluku da se timu koji je radio na relizaciji ovog projekta isplate zaostala dugovanja zaključno sa 31.12.2013. godine i da se na dalje odlučivanje ovom organu dostavi plan projektnih aktivnosti za 2014, nakon čega će UO odlučiti i o sastavu tima u ovoj godini.

UO je takođe razmatrao i odbio Prigovor prof. dr Tatjane Duronjić na Zaključak rektora Univerziteta broj: 01/04-2.4390-2/13, te je isti upućen Etičkom komitetu.

Poslije diskusije o Izvještaju rektora Univerziteta o datim saglasnostima nastavnom osoblju Univerziteta u Banjoj Luci za rad na drugim visokoškolskim ustanovama u prošloj akademskoj godini, UO se usaglasio da pitanje davanja pomenutih saglasnosti bude predmet razmatranja ovog tijela na prvoj naredoj sjednici.

UO je na svojoj 5. sjednici usvojio i Pregled prenesenih ovlašćenja sa rektora Univerziteta na dekane fakulteta/Akademije umjetnosti, finansijskog direktora i generalnog sekretara, te je dao saglasnost Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu za pokretanje procedure pregovaračkog postupka za naknadne radove na izgradnji zgrade ovog fakulteta i imenovao je komisiju.

Pod tekućim pitanjima razmatrano je i razjašnjeno od kada počinje mandat članova UO, definisana je dinamika održavanja sjednica, dok je visina naknada za članove Upravnog odbora kandidaovana kao tačka dnevnog reda za narednu sjednicu.