Navigacija
Viber X logo

Informacija sa sjednice Proširenog kolegijuma Univerziteta od 27. 02. 2014.

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prošireni kolegijum Univerziteta u Banjoj Luci na sjednici održanoj 27. februara 2014. godine razmatrao je posljednju verziju Pravilnika o oblastima obrazovanja, te je, s obzirom da je konstatovano da pomenuti Prijedlog ima niz nedostataka, donio zaključak da fakulteti/Akademija umjetnosti do 20. marta dostave u Rektorat svoje prijedloge izmjena, nakon čega bi se ovo pitanje ponovo našlo na dnevnom redu sjednice Kolegujumi i to najkasnije do 25. marta 2014.

Istovremeno, prihvaćen je prijedlog da se inicira organizovanje zajedičkog sastanka proširenih kolegijuma dva javna univerziteta u RS i resornog ministarstva na ovu temu, dok su dekani fakulteta/Akademije, zaduženi za stupe u kontakt sa dekanima istorodnih fakulteta u Istočnom Sarajevu u cilju usaglašavanja stavova u vezi sa pojedinim tačkama Pravilnika.

Takođe, Prošireni kolegijum je, raspravljajući o članu 4. Pravilnika kojim je definisano kada se ovaj podzakonski akt primjenjuje, jednoglasno donio zaključak da se on može primjenjivati samo prilikom izrade i postupka licenciranja studijskih programa koji se vrše u skladu sa granama obrazovanja, kao i u statističke svrhe.

Na istoj sjednici je nakon rasprave o stanju u visokom obrazovanju u svjetlu poslednjih zbivanja u vezi sa Evropskim univerzitetom u Brčkom, usaglašeno da se Vladi RS i Ministarstvu prosvjete uputi prijedlog da kroz odgovarajući zakonski mehanizam, onemoguće zapošljavanje na osnovu diplome stečene na Evropskom univerzitetu, prije svega u osnovnim i srednjim školama, ali i drugim javnim instuticijama i organima.