Navigacija
Viber X logo

Istraživanje o statusu ruskog jezika u Republici Srpskoj

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Bratstvo“ je udruženje građana čije aktivnosti značajno doprinose promociji ruskog jezika i kulture u Republici Srpskoj. Već nekoliko godina, uz Ambasadu Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, ovo udruženje je značajan partner Univerziteta u Banjoj Luci, posebno u aktivnostima međunarodne saradnje vezanim za Rusku Federaciju.

Konferencija o statusu ruskog jezika u Republici Srpskoj 
Tokom 2013. godine projektni tim ovog udruženja je proveo istraživanje sa idejom da vrati ruskom jeziku mjesto koje mu pripada u obrazovnom sistemu Republike Srpske. Polazeći od postavke da se ruski jezik ne izučava u dovoljnoj mjeri u Republici Srpskoj, te da postoji opravdan interes i kapacitet da se to promijeni, obavljeno je istraživanje na uzorku od preko 800 ispitanika (putem anonimne ankete) i prikupljanje statističkih podataka od nadležnih institucija (Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, obrazovne i visokoškolske ustanove, Zavoda za zapošljavanje).

Konferencija o statusu ruskog jezika u Republici Srpskoj

Rezultati istraživanja predstavljeni su na Konferenciji o statusu ruskog jezika u Republici Srpskoj koja je održana u Banjoj Luci 27.06.2013. godine, a tokom koje su predstavljeni i prijavljeni radovi nekolicine autora.
Rezultati ankete i radovi predstavljeni na Konferenciji uobličeni su u zbornik koji je 30.01.2014. godine predstavljen javnosti, a dostupan je i u elektronskoj verziji na sljedećim adresama:
http://issuu.com/944623/docs/zbornik_elektronski

http://www.srpbratstvo.org/2014/zbornik-izlaganja-o-statusu-ruskog-jezika-u-republici-srpskoj/